DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
WWF-klumme – en sund investering
Produktion af tang er en ofte anvendt indkomstskabende aktivitet. Tang er et produkt, hvor markedet endnu ikke er mættet.
1 af 1

WWF-klumme

– en sund investering

Af Lene Topp, WWF verdensnaturfonden

Mange rapporter om naturbevarelse og udvikling havner på mit skrivebord. De fleste siger det samme, som så mange før dem. Men ind imellem er der skriverier, som man får lyst til lige at bruge lidt mere tid på. For nylig fik jeg således en rapport, der har set på, om initiativer til bevarelse af biodiversitet, også er medvirkende til at reducere fattigdom i de områder, hvor de foregår. Studiet omhandler fire MPA’er (Marine Protected Areas) i Fiji, Salomon-øerne, Filippinerne og Indonesien. Og konklusionen var klart positivt.
Det er vigtigt her at vide, at MPA’er ikke er beskyttede på den gammelkendte måde, hvor ingen menneskelig aktivitet er tilladt. MPA er derimod områder, der har en detaljeret forvaltningsplan, som blandt andet fortæller, hvor den ene og den anden type aktivitet må finde sted. Og al udnyttelse af områdets ressourcer skal naturligvis foregå på en bæredygtig måde. I de områder, hvor vi arbejder, er alle, der på en eller anden måde har en interesse i området og dets ressourcer – fra lokalt til regeringsniveau – involveret i designet af forvaltningsplanen, og den lovgivning og de reguleringer, der følger med. Denne brede involvering er bestemt ikke altid den nemmeste, men den er i bund og grund kernen til bæredygtighed, og til at undgå fremtidige konflikter.
Mange dykkere vil have oplevet at dykke i et sådan beskyttet område, og har måske i nærheden af dykkestedet observeret småfiskeri, udført med krog og line. Mange spørger: ‘Er det virkelig tilladt? Er det her ikke et beskyttet område?’ Og jo, i de fleste tilfælde er det faktisk tilladt, for lige så vel som vi har lov til at dykke i udvalgte områder, så har denne form for fiskeri lov til at foregå i de zoner, som forvaltningsplanen tillader.
Men i en MPA vil der også være zoner, hvor ingen aktivitet er tilladt, og hvor fiskene kan yngle og vokse sig store og fede – og siden spredes ud i det større område. I alle fire områder, som studiet omhandler har de lokale oplevet, at disse lukkede zoner producerer flere fisk til de omkringliggende områder. Denne effekt er allerede veldokumenteret, og også i vores feltområder har denne positive oplevelse flere gange  resulteret i, at de lokale har besluttet at udlægge flere lukkede områder – lukkede hele året eller i perioder. Lokale har også i flere tilfælde været involveret i beslutningen om lukning af gydebanker i de perioder, hvor fiskene gyder – for uden reproduktion er enden jo nær.
Indkomstskabende aktiviteter er ofte en del af arbejdet omkring etableringen af MPA’er. Og rapporten viser, at MPA’er er rigtig gode til at skabe jobs, ikke mindst inden for turisme. Og når fiskere får jobs i turistbranchen har det vist sig at resultere i dobbelt indkomst. Og deltagelse i indkomstskabende aktiviteter har andre positive kvaliteter. Deltagerne modtager eksempelvis forskellige former for uddannelse, der kan bruges både privat og arbejdsmæssigt, og hvis man er opmærksom på det, så fører det i mange...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også