DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Skandinavien  Skandinavien
Jonas Beyer i vandet med en spækhugger.  Foto. Kaisa Lappalainen Photography
Jonas Beyer i vandet med en spækhugger. Foto. Kaisa Lappalainen Photography

Spækhuggere

– når dykkermasken ser sort og hvidt

Tekst og foto: Jonas Beyer

Der er inden for de seneste tre-fem år begyndt at komme flere og flere hvaler og spækhuggere ind til fjorden ved Tromsø, og jeg har længe planlagt, at jeg ville tage op og opleve disse fantastiske dyr.
I starten af november pakker jeg bagagen og tager til Nordnorge, for at opleve spækhuggere i deres naturlige omgivelser. Tørdragten og undervandshuset til kameraet er første prioritet i tasken.

Gode skud
Jeg starter den første dag på vandet med den prisbelønnede naturfotograf Audun Rikardsen. Audun fortæller om sine mange oplevelser med hvaler og den forskning, han har erfaret gennem sine år på vandet omkring hvalerne. Det er en spændende dag med flere oplevelser tæt på de store giganter og samtidig får jeg ovenikøbet masser af ekspertviden om deres levevis og livsmønstre.
Jeg har nu haft flere dage på vandet i en RIB, hvor vi ser både pukkelhvaler og spækhuggere ganske få meter fra rælingen. Vi har været virkelig tæt på de store dyr og jeg har fået flere gode skud i hus. De gange en flok spækhuggere har været tæt på båden har jeg fået lyst til at hoppe i vandet og opleve dem under overfladen, men omstændighederne har desværre ikke været gunstige. Drømmen om at svømme med spækhuggere skal måske ikke gå i opfyldelse i denne omgang? Jeg har fortsat en dag tilbage inden jeg vender hjem til Danmark, vejrudsigten lover godt vejr og jeg sætte min lid til vejrguderne og håber at det holder stik.

Bidende koldt
Det er min sidste dag i Tromsø. Jeg har lejet en lille båd sammen med tre andre og sammen drager vi af sted tidligt på morgenen. Vi forlader havnen idet de første solstråler titter frem i horisonten. Der er dejligt vejr, og stille vind, så alt tegner godt til at kunne komme tæt på flokke af spækhuggere og komme i vandet med dem.
Vi har været på vandet et par timer og har nu fundet et lækkert område, hvor en masse hvaler og spækhuggere opholder sig for at spise sild. Jeg beslutter, at det er nu. Det er nu jeg skal i vandet og svømme med spækhuggerne, min drøm, som har eksisteret så længe jeg kan huske skal til at gå i opfyldelse.
Jeg klargør mit kamera og hopper hurtigt i vandet. Jeg mærker trykket af vandet helt tæt i tørdragten og det kolde vand om mine kinder og hænder. Vandet er lige omkring frysepunktet og det føles som en bidende kulde.

Tæt på
Jeg svømmer 80-100 meter væk fra båden og ligger ude i det mørke vand og venter på den flok jeg havde set ikke langt derfra. Jeg flyder rundt og holder øje med hvor de er henne. Pludselig ser jeg fem rygfinner med retning direkte mod mig. Jeg går lidt i panik og fortryder måske en lille smule det jeg har rodet mig ud i.
Jeg svømmer væk fra dem, mens jeg spejder til begge sider efter de store dyr. Lige nu vil jeg bare tilbage til båden. I det meget grumsede vand, cirka 20 meter væk, ser jeg, at en lille gruppe spækhuggere passerer forbi mig. De stopper ikke op og viser ikke interesse, de fortsætter heldigvis bare.
Min hjertebanken falder lidt igen, men jeg fortsætter tilbage mod båden. Jeg føler mig mere rolig her tættere på båden og jeg bliver i vandet. En lille gruppe spækhuggere kommer nu tættere på og jeg får en bedre oplevelse og et klart bedre billede af de store dyr. De store kæmper svømmer rundt om mig og jeg følger dem svømme i en cirkel inden de forsvinder af syne. Jeg kravler...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Orca video, Tromsø 2016 af Jonas Beyer
Orca video, Tromsø 2016 af Jonas Beyer
Læs artiklen i DYK #8:

SOME images:
, Jonas Beyer i vandet med en spækhugger.  Foto. Kaisa Lappalainen Photography
Jonas Beyer i vandet med en spækhugger. Foto. Kaisa Lappalainen Photography
, , En spækhugger har fået øje på mig og svømmer imod mig.
En spækhugger har fået øje på mig og svømmer imod mig.

Læs også