DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
You lead, I’ll follow
De seks team divers sammen med ekspeditionsleder Robbie Schmittner. Foto: Evan Whitney

You lead, I’ll follow

Mød to medlemmer af Explorers Club, pionererne fra Xunaan-Ha, Maria Bollerup og Rannvá Jørmundsson.

Tekst Søren Helms

For en redaktør på et dykkermagasin, er der få dage der slår denne, hvor man får chancen for at interviewe hele to pionerer indenfor huledykning. De er begge medlemmer i den prestigefyldte Explorers Club og har på Xunaan-Ha ekspeditionen kortlagt nye uudforskede områder og fundet en forbindelse mellem to hulesystemer, hvilket efterfølgende har øget interessen for at høre mere om ekspeditionen og deres bedrifter. 

►  Jeg er så heldig at have kendt dem begge i mere end ti år og har fulgt deres dykning og udvikling, så det er med slet skjult stolthed, at jeg udnytter muligheden for at introducere vores læsere for to dykkere, som med disciplin, dedikation og fokus har inspireret undertegnede og mange andre verden over.
Velkommen til Maria Bollerup og Rannvá Jørmundsson. Men først lidt baggrund...

Xunaan-Ha
I mere end 20 år har den tyske huleforsker Robbie Schmittner udforsket, kortlagt og kæmpet for de underjordiske hulesystemer på Yucatan halvøen i Mexico, hvilket har gjort ham til en højt respekteret legende i huledykkerkredse. Ikke alene har hans passionerede arbejde for at beskytte hulesystemerne mod den hastigt voksende forurening, indsamle værdifuld data og gøre verden opmærksom på problemet, givet ham en utrolig stor erfaring på området, men også gjort ham til en fantastisk kilde til viden om hulesystemerne og de tilhørende ferskvandslagre, deres tilstand og deres betydning for hele økosystemet.

Tilbage i 2020 planlagde han en vigtig videnskabelig ekspedition, der skulle skabe en baseline for den forurening der er i hulerne, og også udforske dele, som ikke tidligere har været besøgt eller kortlagt, for derigennem at skabe en bedre forståelse for hvordan systemerne er forbundet. Ekspeditionen fik navnet “Xunaan-Ha expedition”. En sådan ekspedition kræver naturligvis både omfattende logistik, gode sponsorer, et dedikeret support team, og helt centralt, nogle af de dygtigste og mest disciplinerede huledykkere, man kan finde. I Robbie Schmittners plan skulle der indgå tre teams af hver to dykkere, som både skulle indsamle vandprøver, og kortlægge nye og endnu ikke udforskede områder og passager.

Et af disse teams, som specifikt skulle “pushe” helt ukendte huler, som det hedder, bestod af Maria Bollerup (Danmark) og Rannvá Jørmundsson (Færøerne), og på DYK var vi så heldige, at de for nylig kom forbi til en snak om oplevelsen over kaffe og croissanter.

Hver sin vej
DYK:
“Tak fordi I er kommet i dag. Som deltagere på Xunaan-Ha ekspeditionen, så har I jo været med til at bane vejen både for videnskaben, men også for alle os dykkere, så vi er glade for at I vil dele jeres historier med os i dag. Men lad os starte med at høre lidt mere om jer to og hvordan det hele begyndte. Rannvá, hvordan startede dit dykkerliv?”

Rannvá:
“Helt tilbage fra starten, så var jeg ude og tage et sabbat-år, hvor jeg skulle “checke nogle bokse af” og var i Australien. Og da jeg havde set Find Nemo, så skulle jeg selvfølgelig lære at dykke på The Great Barrier Reef, og det var så ikke lige meningen at jeg skulle blive dybt forelsket i dykningen der, men det ene tog bare det andet. En sjov lille baggrundshistorie her, er at jeg så lige pludselig en dag møder dig, Søren, i Kingfish hvor du hjælper mig med at købe min første BCD og introducerer mig til folkene derinde. Så...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

Xunaan-Ha – TEAMET

Det samlede ekspeditionsteam var ledet af Robbie Schmittner (bagerst på billedet) og bestod af 22 personer og omfattede alt fra funding, logistik, catering,...

Læs artiklen i DYK #72:

SOME images:
You lead, I’ll follow, You lead, I’ll follow
De seks team divers sammen med ekspeditionsleder Robbie Schmittner. Foto: Evan Whitney
, You lead, I’ll follow
Sikkerhed og videnskabelig tilgang krævede meget fokus og forberedelse før, under og efter dykkene. Foto: Evan Whitney
, You lead, I’ll follow
You lead, I’ll follow Foto: Evan Whitney

Læs også