DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Zanzibar – fuld fart under overfladen
Quiet Kendwa Beach byder på god revdykning og eksotiske omgivelser.
Zanzibar – fuld fart under overfladen
Den tofarvede kuglefisk (Canthigaster smithii) er en østafrikansk specialitet.
Zanzibar – fuld fart under overfladen
En spektakulær reje.
Zanzibar – fuld fart under overfladen
Tanzania opstod som en union mellem de to tidligere britiske kolonier Tanganyika og Zanzibar. Navnet Tanzania kommer af Tan fra Tanganyika, Zan fra Zanzibar og ia, der som endelse betyder land.
Zanzibar – fuld fart under overfladen
Dykningen foregår fra lokal træbåd, en såkaldt dhow.

Zanzibar

– fuld fart under overfladen

Af Christopher Bartlett
Zanzibar er et navn, der oser af krydderier og mystik. Vi har besøgt ø-halvdelen af republikken Tanzania og vi benyttede chancen til at smage på krydderierne under vandet.

Den rummelige specialindrettede dhow glider henover det rolige Indiske Ocean. Briefingen foregår på den overskyggede del af dækket, derefter gearer vi op og foretager makkercheck, inden vi hopper ud i det 30 grader varme hav. Jeg kunne med det samme se dykkestedet: vraget af et gammelt britisk skib, 27 meter under os.
Dagen er startet godt og klokken er kun 9.30. Jeg var ankommet to timer tidligere om bord på det lille Cessna fra Dar es Salaam til vestkysten af Unguja, der er bedre kendt som Zanzibar. Ti minutter med taxa og jeg trådte ind i One Ocean Divers’ reception.
One Ocean startede i Stone Town for 14 år siden, og i 1999 blev centeret overtaget af australieren Gary Greig og hans sydafrikanske hustru, Gail. De driver nu fem resorts forskellige steder på øen. Udstyret blev hevet frem, mens mere kaffe blev brygget, derefter gik vi forbi palmerne ned til den lille strand og om bord på den ventende dhow.
På den afslappede sejltur ud til et rev nær Bawe Island blev nye bekendtskaber indgået og den arketypiske been there done it all in 25 dives-amerikaner blev hurtigt identificeret og undgået som makker.

Redningsbåd
Vraget var en smule skuffende. Briefingen fra guiden dækkede alt hvad der var vigtigt omkring procedurerne, men vragets størrelse blev slet ikke nævnt. Så min første tanke var: – Med en redningsbåd i den størrelse må vraget være enormt! Men det udviklede sig hurtigt til skuffelse, da jeg fandt ud af, at redningsbåden faktisk var det vrag, vi var kommet for at se.
Vraget var tilholdssted for en stor stime koralmaller og der var lange vajende piskekoraller, selv om der nu er én mindre på grund af manglende opdriftskontrol hos fyren fra USA. Vi fulgte dykkeplanen og begav os videre, mens vi fulgte sandbundens kontur ud mod nogle klippeknolde, der var hjemsted for en skægget dragehovedfisk og forskellige aftrækkerfisk, fanefisk og vimpelfisk.
Da vi var startede med at tøffe af sted mod Aquarium ved Murogo Reef, begyndte vores maver at rumle, og besætningen dækkede et bord for os, der havde passet sultanen fra Omani – Zanzibar tilhørte engang Oman, der sad på størsteparten af handelen med krydderier og slaver i Østafrika.
Samosaer, forårsruller, chapati og frisk frugt krævede et roligt sted at slappe af og fordøje, alt imens vi forsøgte at overbevise eksperten fra USA om, at et stik fra en stenfisk rent faktisk ville ødelægge hans dag.

Kærlig sugefisk
På det næste dyk var sigten på omkring 15 meter, og Aquarium fortjente sit navn. Bord- og tallerkenkoraller prydede revet, og vi så dragefisk, masser af nøgensnegle, en marmor-muræne, eremitkrebs, store viftekoraller, en kæmpemusling og to blåplettede pilrokker.
Højdepunktet var en stor sugefisk, der blev forelsket i Captain Americas bare ben. Hans skrig var en meget vag reminiscens af delfinlatter, og han baskede rundt i et forsøg på at undgå sugefiskens hede kys.
Tilbage...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også