DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
OWUSS-scholarship – Tour d’Scandinavia
OWUSS-scholarship – Tour d’Scandinavia
OWUSS-scholarship – Tour d’Scandinavia
Tre nuværende og to tidligere OWUSS-stipendiater samlet for første gang til IAHD-kurset hos Flemming Thyge og 2dive.
OWUSS-scholarship – Tour d’Scandinavia
Eline med kamera i Silfra, hvor man finder verdens bedste sigtbarhed. Eline skal videodokumentere sine oplevelser som OWUSS-scholar.
OWUSS-scholarship – Tour d’Scandinavia
Typisk islandsk landskab med søen Thingvallavatn i baggrunden. Det er her den legendariske Silfra-sprække findes.
OWUSS-scholarship – Tour d’Scandinavia
Eline er klar til endnu et dyk på de geotermiske skorstene i Eyja-fjorden på det nordlige Island.
OWUSS-scholarship – Tour d’Scandinavia
I Lysekil var OWUSS-holdet på kursus i uv-drageflyvning. De lærte at styre en parvane, der kan anvendes til at afsøge store områder under overfladen.
OWUSS-scholarship – Tour d’Scandinavia
Carlo Golfettis båd er formodentlig den eneste dykkebåd i Norge, hvor der serveres pasta og espresso mellem dykkene.
OWUSS-scholarship – Tour d’Scandinavia
Blandt de mange skabninger, der lever i Gullmarsfjorden er denne troldkrabbe.

OWUSS-scholarship

– Tour d’Scandinavia

Af Eline Feenstra
Denne august blev noget specielt i scholarshippets historie. Det var nemlig første gang, at alle tre stipendiater var samlet og det var samtidig første gang, at Skandinavien dannede platform for en hel måneds dykkeoplevelser for OWUSS-folkene. Følg med i denne særudgave af Elines dagbog.

Et af målene med Our World Underwater Scholarship, er at hver stipendiat etablerer et netværk, som gør det muligt for vedkommende at forfølge en dykke- eller dykkerelateret karriere. Også efter at året er slut. Og for mig som 2008 European Rolex Scholar, er det ikke blot nyttigt, men også utroligt spændende at knytte forbindelser til den europæiske dykkeindustri. Lars Kirkegaard, der er OWUSS’ Scandinavian Coordinatior, har organiseret en omfattende dykketur i Skandinavien og Island, for undertegnede såvel som den nordamerikanske stipendiat Jamie Brisbin og den australske stipendiat Steve Lindfield.
Selvom jeg lærte at dykke i Holland som 16-årig, så har jeg ikke dykket meget i Europa. Blandt andet fordi jeg ikke ejer en tørdragt, som oven i købet kan være nødvendig om sommeren. Både Jamie og Steve har af gode grunde slet intet kendskab til nordeuropæisk dykning, men jeg ved desværre heller ikke så meget om det – lige indtil denne måned. Det har været en sand rutsjebanetur gennem et paradis af dykning. Koldt vand, vrag, strømdykning, marint liv og unikke naturmiljøer, blandet med udfordrende kurser, fantastiske mennesker og super dykkercentre. Man får virkelig nogle dimensioner med, når man pludselig finder sig selv stående og kigge op på et højt fjeld i Norge som skarp kontrast til historien bag det vrag, som man lige har dykket ved. Eller når man oplever kontrasten mellem det surrealistiske undervandslandskab på Island og ens følelsesløse ansigt, når man lige er steget op fra det iskolde ferskvand, der er strømmet gennem det vulkanske grundfjeld i over 40 år. Eller begejstringen hos staben på et kursus som kontrast til mysteriet omkring et 400 år gammelt skib.
Sådan er det at opleve Skandinavien. Mange gange spurgte jeg mig selv: Kan det overhovedet blive bedre?

Danske vrag
Det er starten af august og vi, dvs. Jamie Brisbin, Steve Lindfield og jeg, mødes i København, sammen med de tidligere europæiske stipendiater Igor Valente (2007) og Vibe Schourup-Kristensen (2005). Årsagen til, at vi er i København, er en invitation fra Flemming Thyge fra IAHD Scandinavia om at deltage i et IAHD-kursus på professionelt niveau, et såkaldt pro training-kursus, idet vi alle tre enten er divemastere eller instruktører. IAHD står for International Association of Handicapped Divers og fokuserer på at gøre det muligt at dykke for mennesker, der har et fysisk handicap. Vores kursus bestod af tre dage med teori og øvelser. At være i vandet med handicappede mennesker er både en fysisk og en mental udfordring, men også en meget sjov og givende oplevelse. Ud over at det var spændende at opleve hvordan et kursus som dette sætter fokus på, hvorfor folk overhovedet dykker, så var jeg begejstret over at få lov til at guide og undervise.
IAHD kurset gjorde det muligt for os at opleve mere af København (den lille havfrue) og IANTD Wreck Diver-kurset, der blev tilbudt af Jesper Østergaard fra Stevns...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også