DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Tobago – tropeø med go i
Amanda Qvarfordt, Tobagos første kvindelige dykkerinstruktør, på vej i vandet ved dykkercentret.
Tobago – tropeø med go i
London Bridge er et dramatisk dykkested både over og under overfladen. Man skal dog kun svømme igennem, når forholdene er idelle.
Tobago – tropeø med go i
Tobago – tropeø med go i
Tobago – tropeø med go i
Det er masser af fisekliv rundt om Tobago. De små slimfisk elsker at gemme sig i huller i korallene.
Tobago – tropeø med go i
På de vajende hornkoraller findes der masser af flamingotunger. Denne her mødte vi tilfældigvis lige ud for dykkecentret.
Tobago – tropeø med go i
Det er stadig masser af langustere på revene rundt om Tobago. De sidder oftest gemt i huler eller sprækker, men denne model havde vovet sig et stykke ud i det fri.
Tobago – tropeø med go i
Bilfærgen Maverick er et vrag med et interessant liv, der er let at dykke. Vraget er plantet med kølen i det hvide sand på 30 meter.
Tobago – tropeø med go i
Tobago – tropeø med go i
Tobago – tropeø med go i
De urnenformede svampekolonier findes i gigantiske formationer. Det var i en sådan en svamp, at vi så en nursehaj med hovedet gemt som en struds.
Tobago – tropeø med go i
Vi var så heldige at se læderskildpadder (Dermochelys coriacea), men dog kun fra båden. Til gengæld var det masser af karetteskildpadder, (Eretmochelys imbricata). De ser ud til at trives rundet om hele øen.
1 af 10

Tobago

– tropeø med go i

tekst og foto Magnus Lundgren & Klas Malmberg
Langsomt krængede båden forover i den urolige søgang. Himlens sluser var vidt åbne og regnen væltede ned over os. Turen ud til dykkestedet Divers Dream var kaotisk som en bitter efterårsdag i Nordsøen. Men med et trylleslag slog vejret om og solen bagte al tvivl bort om hvor vi befandt os. En læderskildpadde brød havoverfladen nær båden og så sig lidt søvndrukkent omkring med sit kæmpestore hoved. Vi lo til hinanden og rullede i det varme vand for at opleve et magisk strømdyk på Tobago.

Den første morgen på øen holder vi for at handle lidt i hurtigmarkedet Pennysavers på vej ned til dykkecentret. En larmende motorcykel stopper ved butikken med en enorm fisk fastsurret til bagsædet. Motorcykelføreren med kæmpemakrellen og en rastafari med en stor gul off road-motorcykel diskuterer fangsten. De gestikulerer dovent og rasta-fyren peger med cigaretten på den store fisk, som ser helt nyfanget ud. Da vi ti minutter senere forlader parkeringspladsen, står de to mænd stadig ved makrellen og gestikulerer. Alting tager sin tid og ingen har travlt, medmindre der er et meget stærkt argument for det. Dagene går i ro og mag – øboerne gør det samme.

Farverig og tilbagelænet
Tobagos hvide strande ligger 11 grader nord for ækvator, men syd for det berygtede orkanbælte. Tobago udgør sammen med Trinidad, vestindiens sydøstlige udpost. Venezuela og det Sydamerikanske kontinent tager derefter over og breder sig sydpå. Trinidad & Tobago, eller TT, som man siger lokalt, er måske den caribiske øverdens mest umage par. Trinidad & Tobago synes ikke at have noget som helst med hinanden at gøre.
Tobago er en farverig, tilbagelænet og ret cool ø, hvor tiden står stille og her bryder man sig ikke meget om den øvrige verdens stress og jag. Kort sagt en rigtig ferieø, hvor man kan sidde som tyren Ferdinand under en parasol på en hvid strand, og inhalere farver, dufte og måske en tropisk frugtdrink i fred og ro. Trinidad beskrives som den store, hektiske, stræberø med stor indflydelse i regionen. Kriminaliteten er høj på Trinidad og i princippet fraværende på Tobago. Trinidad er mest kendt for at have verdens næststørste karneval efter Rio de Janeiro i Brasilien.
I dag er Tobago mere aktuel end nogensinde som rejsemål med sit paradisiske præg og gode dykning. En stadigt voksende skare rejsende har opdaget, at øen er lettere tilgængelig og billigere end før. Den lave dollarkurs og de betydeligt bedre flyforbindelser gør det både enkelt og billigt at rejse dertil. På denne baggrund bestemte vi os for at checke ind på rastaøen og besøge det svenskejede dykkercenter Manta Dive med Göran Qvarfordt i spidsen.

Svensk eventyrer
I 1498 ”opdagede” eventyreren Columbus øen Tobago og navnet siges at stamme fra ordet ”tobacco”. Efter denne såkaldte opdagelse har spaniere, briter, hollændere og til og med letter hærget på tur og med skiftende succes. Ved hjælp af 10000 afrikanske slaver blev sukker-, bomulds- og indigoplantager grundlagt af englænderne. Nationen Trinidad & Tobago fik sin uafhængighed fra Storbritannien i 1962 og blev republik i 1976.
En anden eventyrer, Göran, havnede på Tobago mere ved et tilfælde end noget andet. Han sejlede jorden rundt og knækkede masten ud for Venezuelas kyst i 1983. Efter diverse forviklinger blev han boende i området. Han startede dykkercentret Viking Dive i 1990, som siden skiftede navn til Manta Dive. Göran, som går under...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også