DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
10 Spørgsmål – om rebreathers

10 Spørgsmål

– om rebreathers

Tekst: Søren Helms & Maria Bollerup

Her på redaktionen har vi noteret os, at flere og flere dykkere prøver kræfter med rebreathers, også kendt som Closed Circuit Rebreathers eller CCR. For mange, både nye dykkere og folk af den gamle skole, kan et lukket system virke som ny og utestet teknologi, der kun er for de mest hardcore tekniske dykkere. Men der er sket rigtigt meget i de sidste ti år, og vi vil gerne aflive nogle af de myter, der er omkring CCR teknologien, samt besvare nogle af de mest almindelige spørgsmål som nysgerrige læsere måtte have. Vi har derfor allieret os med Maria Bollerup fra Nixie Expeditions, som udover at være en meget erfaren dykker, også er instruktør på flere forskellige rebreather enheder, og vi har samlet ti spørgsmål til hende...

1 – Hvad er en rebreather/CCR og hvad er fordelene ved at bruge et sådant system?
En rebreather er et lukket system, hvor luften cirkuleres rundt. Deraf navnet ”CCR” (Closed Circuit Rebreather). 
Der er flere fordele. På komfortsiden er der den varme, fugtige gas der cirkuleres, som især føles rar at indånde her i vores kolde farvande!
Men i bund og grund er en rebreather en blandingsmaskine der kan sikre at du dykker på et optimalt partialtryk af oxygen uanset din dybde.
Et optimalt partialtryk optimerer din bundtid og er sundere for kroppen, da du dermed begrænser ophobningen af nitrogen.

2 – Skal man være en erfaren teknisk dykker for at dykke med CCR?
Ikke nødvendigvis. I dag findes der enheder der passer til alle formål og man behøver på ingen måde at lave tekniske dyk med en rebreather.
Et ”teknisk dyk” er helt kort defineret som et dyk, hvor der ikke er direkte adgang til overfladen. Enten pga. et fysisk ”loft” i det ydre miljø som f. eks i en hule, en mine eller i et vrag... eller i det indre miljø i form af kroppens behov for at afgasse inden overfladen – også kaldet ”dekompression”.  

3 - Kan man bruge en rebreather til rekreativ dykning eller er det kun til at dykke dybt med?
En rebreather er et super lækkert værktøj til at få mere ud af alle typer dyk – også de rekreative. For det første gør fraværet af bobler, at man ikke ”larmer”, og det har en direkte indvirkning på dyrelivet omkring dig. Du kan komme helt tæt på fiskene og din bundtid bliver markant forlænget. Det er win-win!.

4 – Er det svært at dykke med rebreather?
Ikke når man først har lært det. Haha!
Men faktisk ser vi oftest at det er de meget erfarne dykkere, der lige skal stampe i jorden et par gange. En erfaren dykker er så vant til at bruge vejrtrækningen som en del af afbalanceringen. Det kan man ikke med en rebreather. Men det er det hele værd, for du har aldrig været vægtløs på samme måde som når du er på en rebreather. Når din vejrtrækning ikke spiller ind, kan du ligge så stille og afslappet, at du vitterligt bare ”hænger ud”. Det er fantastisk. 

5 – Er det dyrt at dykke med rebreather?
Er al dykning ikke dyrt?
Jo mere man dykker, des billigere bliver det. Især hvis man er Trimix dykker, sparer man en del kroner på helium. 
Og så vil jeg advokere for sikkerheden på en rebreather, altså i forhold til den noget mindre nitrogen ophobning. Det må man bare ikke undervurdere og det er hver en krone værd!

6 - Kan man bruge sit almindelige dykkerudstyr når man dykker med rebreather?
Ja. Afhængig af rebreatheren, så kan du bruge det meste af dit basisgrej. Nogle rebreathere skal dykkes med et sidemount harness og andre med en bagplade og vinge, men det køber man oftest sammen med enheden. Noget udstyr kan være mere hensigtsmæssigt end andet. For eksempel kan typen af...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs artiklen i DYK #75:

SOME images:
, 10 Spørgsmål – om rebreathers, 10 Spørgsmål – om rebreathers, 10 Spørgsmål – om rebreathers

Læs også