DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Passion fra første indånding – Juniorer tager dykkercertifikat på ferien

Passion fra første indånding

– juniorer tager dykkercertifikat på ferien

Tekst & Foto: Magnus Lundgren

Havet er krystalklart, 30 grader og små guldfisklignende Anthias svømmer omkring hovederne på Maja, Tove og Signe. De tre søstre har sat sig pænt i en halvcirkel på sandet foran dykkerinstruktøren Miikka. De er på Bali og i gang med det første havdyk på deres Open Water Diver kursus. Stille og metodisk demonstrerer instruktøren en finnebalance, og når alle eleverne har vist de samme færdigheder, begynder de fire på kursets første svømmetur langs et farverigt koralrev. Det er spændende, sjovt og let, og dykkepassionen griber fat lige fra de første vejrtrækninger.

►  Anspændtheden frigøres efter det første havdyk og Maja 16 år, Tove 14 år og Signe 12 år, taler løssluppent i munden på hinanden, mens de går de tyve meter fra stranden til Bali Dive Resort & Spa's restaurant. Der er en energisk stemning og der florerer historier om koralrev og farverige fisk. Signe troede, at den megastore puffer så ud som om den havde brug for ilt. Den var lidt skræmmende. Miikka bestiller frugtsaft til alle og begynder debriefingen. Han fortæller hvor godt han syntes det gik, og minder dem samtidig om, at de ikke skal svømme med armene, men med finnerne.

Dykkerdrømmen
Mange, unge som gamle, har en drøm om at lære at dykke en skønne dag. Helst i klart, tropisk vand. Men alt for ofte forbliver det ved drømmen, og det aldrig til noget. Årsagerne kan være mange, f.eks. at der ikke er tid, at det kan være skræmmende at starte dykkekarrieren i kolde og mørke farvande i Skandinavien, eller måske bruger man helst ikke dyrebar tid på ferien på at sidde på skolebænken og studere dykketeori.
Nu om dage, ja faktisk siden et stykke tid tilbage, findes der en rigtig god løsning på alt det. Et grundlæggende kursus i dykning består af tre hoveddele – teori, pooltræning og dykning. Med såkaldte "henvisningsprogrammer" kan du enten udføre den første del (teorien), eller både del et og to (teori og pooltræning) derhjemme inden du tager på ferie. På den måde skal du ikke bruge tid på teori på feriestedet og kan i stedet fokusere på det sjove ved at dykke og opleve livet under overfladen. Det er da ikke så dumt, vel?

Eventyret begyndte i køkkenet
Når alt kommer til alt var det flere måneder før vores afgang, at mine døtre startede dykkeeventyret derhjemme ved køkkenbordet. Da familieturen blev booket på det smukke Bali Dive Resort & Spa, som ligger på Balis nordøstlige kyst, arrangerede hotelchef Nico hurtigt og nemt login-koder til PADI Open Water Diver kurset. Uden stress kunne de unge damer tilslutte sig onlinekurset. På den måde fik de et par måneder til, trin for trin, at forholde sig til uddannelsesvideoer, tekster, diagnostiske prøver og afsluttende prøver.
Tove (14 år) synes, at der var meget mere at læse, end hun forventede. "Jeg er glad for, at der var god tid før afrejse, og alle de film, jeg så, fik mig til at føle mig mere forberedt på, hvad der skulle ske”. Signe, der er den yngste, læste ofte med sin ældste søster Maja. ”Jeg kunne sætte en video på pause og spørge Maja, når jeg ikke rigtig forstod det. Og se nogle af videoerne flere gange”, siger Signe.

Ungdommelig glans
Desværre er der alt for få, der tager dykkercertifikat mens de er unge. Der er selvfølgelig både fordele og ulemper ved at starte tidligt, men fordelene opvejer klart fordelene. Unge mennesker har normalt mindre kontrolbehov end voksne og lærer ofte de motoriske øvelser i poolen hurtigt og nemt. Et andet aspekt er, at mange unge har mere fritid i deres...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

Junior dykkercertifikat

Dykkerorganisationer
I dag er der hundredvis af organisationer, der fokuserer på dykkeruddannelse. Nogle af dem er store og brede, mens andre er mere...

Fakta

Bali

Land Tilhører verdens største ørige, Indonesien

Befolkningstal Der bor 4,2 millioner mennesker på Bali

Hovedstad Denpasar

...

Læs artiklen i DYK #55:

SOME images:
Dykkepassion fra første indånding – Juniorer tager dykkercertifikat på ferien, Passion fra første indånding – Juniorer tager dykkercertifikat på ferien, Dykkepassion fra første indånding – Juniorer tager dykkercertifikat på ferien
Miikka forklarer om benspark med finner. Det blev en laaang dag, der gjorde at alle følte sig klar og parat til for alvor at skulle møde havet.
, Dykkepassion fra første indånding – Juniorer tager dykkercertifikat på ferien
Tove siger, at hun har det som Darth Vader i Star Wars. “Det er godt”, siger Miikka – “ånd som Darth Vader!

Læs også