DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Praksis  Praxis
10 tips – til at passe på miljøet
Saml på affald

10 tips

– til at passe på miljøet

Tekst: Jesper Kjøller, Foto: Torbjörn Gylleus, Sune Dadda Karma Harms m.fl.

Benene opad og finnerne fri af bunden. Udstyr og arme indtil kroppen. Sådan skal det se ud. God opdriftskontrol samt omhyggelighed med svømmestil og udstyr er altsammen med til at skåne miljøet.

1
Saml på affald

10 tips – til at passe på miljøet
Hvis du under et dyk ser affald i vandet som fx plasticposer, ringe fra øldåser eller filtre fra cigaretter, så saml det op. Gør det til en vane, men husk at tømme din BDC-lomme efter hvert dyk. Dykker du på steder med så meget affald, at det kan virke uoverskueligt at begynde at samle det op, kan du i stedet deltage i, eller selv arrangere, en beach clean up, så I er flere om det.

2
Undgå at ”blyforgifte” omgivelserne

10 tips – til at passe på miljøet
Den største indsats, du kan gøre for at passe på omgivelserne, er at forbedre din opdrift, så du altid kan holde dig fri af bunden og korallerne. Selv om du dykker i lidt mere hårdføre omgivelser som fx i Danmark, så lad alligevel som om, at bunden er skrøbelig, så du hele tiden øver dig i ikke at ramme noget. Dyk ikke med mere bly, end højst nødvendigt.

3
Hold øje med finnerne

10 tips – til at passe på miljøet
Mange dykkere svømmer rundt og tror, at den hellige grav er velforvaret, fordi de ikke støder ind i noget – samtidig med, at de smadrer alting bag sig med deres finner. Lær at få en fornemmelse for hvad dine finner laver, og hvordan du holder dem. Kig ned langs dig selv, for at sikre, at finnerne er fri af bunden og ikke hvirvler slam op. Lær at svømme med frog kicks (brystsvømningsbenspark) i stedet for flutter kicks (op og ned-bevægelser med finnerne). Frøsparket holder finnerne højere over bunden og er mere effektivt.

4
Vær ikke et skovsvin

10 tips – til at passe på miljøet
Det siger sig selv, at du ikke smider affald i naturen – heller ikke på land. Tag alt med dig – også selv om det bare er et stykke malertape fra din tank eller noget slikpapir. Hav et rum i din dykketaske til affald. Og tag også det med dig, du ikke selv har smidt.

5
Fotografer pas på!

...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs artiklen i DYK #54:

SOME images:
10 tips – til at passe på miljøet, 10 tips – til at passe på miljøet
Saml på affald
, 10 tips – til at passe på miljøet
Undgå at ”blyforgifte” omgivelserne
, 10 tips – til at passe på miljøet
Hold øje med finnerne

Læs også