DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Alphonse Island – Luksuriøs  dykning ved  Seychellerne
Koraller og fisk trives ved Alphonse Island takket være det begrænsede antal dykkere og fartøjer i området.

Alphonse Island

– Omgiven av lyx på Seychellerna

Tekst og foto: Mark 'Crowley' Russell

MANGE Flere havskildpadder end du kan tælle, sultne sejlfisk, jagende hajer, imponerede koraller og masser af farvestrålende revfisk. Du bliver forkælet på den fjerntliggende ø Alphonse ISLAND på Seychellerne.

►  Seychellerne. Alene navnet er eksotisk. Alle mine forventninger bliver opfyldt da jeg lander på den fjerntliggende ø Alphonse i den lille lette flyvemaskine. Alphonse Island er en smaragdgrøn prik i enden af en buet koralatol, 400 km syd for hovedøen Mahé. Da propellerne stopper, hører jeg kun fjerne bølgeskvulp fra stranden, en let brise gennem palmerne og entusiastiske velkomsthilsener fra Gordon, der er manager på resortet.

Alphonse en lille ø på lidt over en kvadratkilometers areal. Der er kun 27 bungalows – 22, der egner sig til par (og muligvis et enkelt barn) og fem større til familier på fire. Hver bungalow er meget privat. De ligger tilbagetrukne fra de sandede stier, der bugter sig over øen. Husene er omgivet af masser af plads og ligger afsondret fra de nærliggende bygninger på hver side af høj vegetation, men med åben adgang til stranden, der ligger foran.

Der er værd at nævne, at Alphonse først og fremmest er indrettet til sportsfiskere med dykning som en sekundær aktivitet. Disse to sportsgrene trives ikke altid side om side, men det skal understreges, at Alphonse er et eco-resort og som sådan har man forpligtet sig til en bæredygtig praksis, når det gælder fiskeri. De fisk, der fanges, bliver målt og vejet, hvorefter de straks frigives. Undtaget er fangst, der bringes tilbage til køkkenerne i restauranten og til de arbejdere, der bor på øen. Hvis fisken ikke er nødvendig, tages den ikke med hjem.

Set fra et dykkeperspektiv er resortets dedikation til naturbevarelse også meget tydelig. Alphonse betjener maksimalt otte dykkere ad gangen med to instruktører – Lucy og Byron, der sammen med dykkercenterlederen Sam, passer godt på dykkegæsterne. Der er ingen planer om at øge antallet af dykkere på øen. Som Gordon fortalte os under middagen: "Vi vil ikke have flere dykkere ind, men gerne det samme antal hele tiden".

Enorm rigdom
Under overfladen har revene i det klare blå vand et fremragende helbred. Der er ingen tegn på overfiskeri og kun meget få ødelæggelser at se. En bred stribe med beskadigede koraller indikerede en mulig kollision med en båd på et eller andet tidspunkt i fortiden, eller måske de naturlige eftervirkninger af storme eller strøm, men det er gamle skader, og der er ingen tegn på gentagen slitage forårsaget af bådtrafik, hvoraf der er meget lidt. Koralblegning har i de senere år har haft en vis effekt på koralrevene i området, men ikke på nogen af de ni forskellige steder, vi dykkede.

Når de ikke har travlt med kunder, er dykkepersonalet, sammen med Pep og Ariadne, der vedligeholder Alphonse-stationen på Seychellernes Island Conservation Society, ude på havet for at overvåge havmiljøets tilstand.

Omfanget af koralkolonierne er enormt. Nogle af de gigantiske formationer har en levetid, der måles i årtusinde, og de får alt andet til at se småt ud ved siden af. Visse af kolonierne er store nok til at udgøre et helt dyk i sig selv – især for fotografer....

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

RESFAKTA – Seychellerna

GEOGRAFI Republiken Seychellerna är ett av de minsta länderna i världen med en befolkning på mindre än 100 000 invånare. Skärgården består av 115...

Læs artiklen i DYK #61:

SOME images:
Alphonse Island – Luksuriøs  dykning ved  Seychellerne, Alphonse Island – Luksuriøs  dykning ved  Seychellerne
Koraller og fisk trives ved Alphonse Island takket være det begrænsede antal dykkere og fartøjer i området.
, Alphonse Island – Luksuriøs  dykning ved  Seychellerne, Alphonse Island – Luksuriøs  dykning ved  Seychellerne
Seychellernes viftekoraller (Annella mollis) er ikke helt så farverige som i fx Rødehavet, men omkring Alphonse Island stortrives de og dækker enorme arealer.

Læs også