DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Anilao overraskar – Filippinernes makromekka byder på så meget mere …
Knælerrejen, Odontodactylus scyllarus, bærer sine æg med sig, når den forlader sin rede. Den kaldes nogle gange "Lucky Luke of the Coral Reef", fordi den slår hurtigere end noget andet dyr med sin kølleformede slagarm.

Anilao overrasker

– Filippinernes makromekka byder på så meget mere …

Tekst & Foto Magnus Lundgren

Jeg følger revet ned til dykkerstedet Kirby's Rock. I den gode sigtbarhed finder min guide, Joemar, viftekorallen, hvor bittesmå pygmæ-søheste har deres habitat. En af dem kigger genert tilbage på mit Sony-objektiv mellem koralpolypperne. Langt senere på sikkerhedsstoppet, efter et fortryllende dyk, myldrer myriader af anthias over det smukke koralrev. En massiv tropisk havtaske våger over sit rev som en politimand. Wow-faktoren er der, og det slår mig, at Anilao, kendt for sin muck-dykning, af og til leverer koraldykning i topklasse à la Rødehavet. 

►  Det var vores allerførste dyk i Anilao, og magiske Kirby's Rock gav os en flyvende start og satte tonen for opholdet. Omkring ti forskellige nøgensnegle badede i solskinnet, muræner jagede aktivt langs mini-væggen og skæggede skorpionfisk lurede stort set overalt. Masser af forskellige og farverige motiver. Jeg indså, at Anilao ikke kun er Filippinernes "hot spot" for muck diving, men at der er meget mere i havets skattekiste der.
Dykker-oasen Anilao er let tilgængelig, kun tre timers kørsel syd for Manila. I dag strømmer dykkere og undervandsfotografer til de kystnære feriesteder frem for alt for de utrolige makromotiver, der er en del af den ekstreme marine mangfoldighed i Anilao. Når det er sagt, så er der mere at opdage – farverige koralrev, vægdyk med stærk strøm, interessante vrag og det faktum, at Anilao er en metropol for en ny og speciel type dykning... Følg med, så fortæller vi dig mere.

Filippinsk dyknings vugge
Dave Santos, der ejer og driver Buceos dykkerresort med sin familie, er en sand legende og dykkerpionér inden for filippinsk dykning. Dave fortæller mig, at da dykning blev populært i Filippinerne, var det i Anilao, det først tog fart i midten af ​​80'erne. Dave bragte sine elever ned fra det varme Manilla til Anilao for at gennemføre deres dykkerkurser. Udover dejlige dyk kunne folk godt lide at tilbringe tid i denne rolige oase, hvor et kølende hav altid byder på en dejlig pause fra den hektiske og varme hovedstad.

Navnet Anilao kom oprindeligt fra den lille mole, hvor vejen fra Manilla sluttede på det tidspunkt. Der var Bangka-både, der ventede klar til at tage dykkere videre langs kysten af ​​Mabini-halvøen eller over sundet til øerne bagved. I dag kaldes hele området for Anilao, men når du besøger Anilao i dag, er alle resorts og dykkersteder faktisk i Mabini og ikke så tæt på den oprindelige mole i landsbyen Anilao.

Anilao overrasker
Anilaos fascinerende dykning er måske ikke helt så berømt som Lembehs muck diving i Indonesien, men den er fuldt ud sammenlignelig. Dykkere fra hele Sydøstasien er valfartet hertil i snart lang tid. I dag kommer flere og flere dykkere og fotografer fra Europa til Anilao for at opdage og fotografere en frodig buket af sjældne fisk og andre mærkelige dyr, der trives i denne del af Verde Island-passagen.
Buceo er et familiedykkercenter, hvor jeg ubesværet dykker tre til fire dyk om dagen. Det er nemt og glidende, og alle dykkersteder ligger kun 10 til 20 minutters komfortabel bådtur fra Buceos strand. På trods af mine høje forventninger blev mine forhåbninger langt overgået under mine uger i Anilao. Man dykker i små grupper med skarpe dykkerguider. De kaldes her "spottere", og de finder makromotiverne på dykkerstederne, som var det deres egen baglomme. En god guide forbedrer dykkeroplevelsen med mindst et niveau, måske endda...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

Fakta – Anilao

Rejse til Anilao
Anilao ligger kun tre timers kørsel fra Manila International Airport, kendt som Ninoy Aquino International Airport. Hvis du har booket dykning hos...

Læs artiklen i DYK #80:

SOME images:
Anilao overraskar – Filippinernes makromekka byder på så meget mere …, Anilao overraskar – Filippinernes makromekka byder på så meget mere …
Knælerrejen, Odontodactylus scyllarus, bærer sine æg med sig, når den forlader sin rede. Den kaldes nogle gange "Lucky Luke of the Coral Reef", fordi den slår hurtigere end noget andet dyr med sin kølleformede slagarm.
, Anilao overraskar – Filippinernes makromekka byder på så meget mere …
Orlogsmandsfisk, en fisk i familien af smørfisk, svømmer gerne ved siden af ​​vandmænd og på billedet er den fotograferet med lang lukkertid for at vise fiskens hurtige bevægelsesmønster.
, Anilao overraskar – Filippinernes makromekka byder på så meget mere …
En lille argonaut, Argonauta hians, surfer på et stykke bambus. Det er en otte-armet blæksprutte, og hunnens papirtynde skal er et kammer, hvor hun kan lægge sine æg.

Læs også