DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Cressi Aqawing plus – En techvest til almindelige sportsdykkere
To robuste tankstropper holder dykkerflasken på plads.

Cressi Aquawing plus

En techvest til almindelige sportsdykkere

Tekst: Stefan Beskow, Foto: Stefan Beskow og Klas Malmberg

Der var tidspunkter i begyndelsen af ​​sportsdykningens historie, hvor dykkerveste slet ikke eksisterede, og der blev "balanceret" med lungerne. Men siden den første dykkervest eller Buoyancy Control Device (BCD) kom i begyndelsen af ​​70'erne, er udbuddet kun steget. Udvalget af dykker-veste på markedet i 2023 er helt enormt.

►  Der hovedsageligt to typer veste. Den lidt mere traditionelle BCD med luftblære både foran på maven og bagpå. Fordelene ved denne type vest er, at dykkeren i overfladen ligger solidt oprejst i vandet og ikke "vipper" fremover, og at der ofte er betydelige lommer til at putte de ting i, der skal anvendes på dykket. Det er denne type vest, de fleste bruger på deres grundkursus og derfor er bekendt med.

Den anden type er vingevesten, hvor du har luftblæren på ryggen. Dette er for at ligge så godt som muligt i vandet når du dykker og for at du har en god bevægelighed, fordi du kun har en luftblære på ryggen og ingen foran som kan gøre det lidt sværere at bevæge armene frit. Vingeveste opdeles herefter i almindelige vingeveste, hvor blæren sidder på siderne af tanken, og donutveste, hvor blæren ligesom på vingen sidder på ryggen. Men i modsætning til den "almindelige" vingevest ligger blæren rundt om hele vestens bagplade, hvilket betyder, at din position i vandet bliver rigtig god og det er nemmere at ligge vandret (i trim). Donutblærer på veste har i længere tid været populære blandt tekniske dykkere på grund af deres fine egenskaber, når det kommer til at ligge "perfekt" i vandet. Noget som bestemt er ønskværdigt steder hvor der er trængsel og balancen er ekstra vigtig, som f.eks. ved huledykning.

Donut
Cressi Aquawing plus er en donutvest beregnet til rekreativ dykning. Cressi har taget de allerbedste funktioner i denne type vest, men lavet den med almindelig rekreationel dykning i tankerne. I modsætning til huledykkeres ofte meget veldimensionerede luftblærer med stor løftekapacitet, har Aquawing en mere "normal" blære, set fra rekreativ dyknings synspunkt, med en løftekapacitet på 13,3 kg. Helt sikkert nok, hvis du ikke skal lave teknisk dykning. Du har også kun mulighed for at montere en enkelt flaske. Vesten vejer kun 2,9 kg og er meget let at pakke, hvilket gør den til et godt alternativ til en rejsevest, selvom der nu findes endnu lettere veste. En anden interessant detalje er, at den kun fås i én størrelse, som Cressi hævder vil dække hele vejen fra XS til XL. Derudover har Aquawing plus integrerede vægte, og du kan supplere dem med vægtlommer, der sættes på tankstropperne, hvis det ikke er nok med de integrerede. Den har en lomme på bagsiden ved bagpladen, hvor du kan opbevare din SMB. Derudover har du ingen lommer men flere D-Ringe i stål, hvor du kan montere ting du vil have med på dit dyk. Tanken er solidt fastgjort med to tankstropper.

Da mange af specifikationerne virkede rigtig interessante, besluttede jeg mig for at teste vesten. Ikke kun mig, som er str. M, men også min datter, som ifølge Cressis størrelsesguide er str. XS, ville komme til at teste vesten på to separate ture til Rødehavet og hjemme i Sverige.

Min (Stefans) bedømmelse
Vesten føles solid og sidder godt på land. Det er nemt at justere størrelsen for en god pasform. Da mange mennesker vil...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs artiklen i DYK #74:

SOME images:
Cressi Aqawing plus – En techvest til almindelige sportsdykkere, Cressi Aqawing plus – En techvest til almindelige sportsdykkere
To robuste tankstropper holder dykkerflasken på plads.
, Cressi Aqawing plus – En techvest til almindelige sportsdykkere
Cressi Aquawing plus har kun én størrelse, der passer til alle. Den passer til min datter, som ifølge størrelsesskemaet er XS.
, Cressi Aqawing plus – En techvest til almindelige sportsdykkere
Det er nemt at rejse med vesten. Både hvad angår vægt og pakning.

Læs også