DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Dahab à la tech – at rejse med rebreather
Anderledes myldretidstrafik i Sinaiørkenen. Man når at overveje, om det er på tide at omtapetsere taxaens tag.
Dahab à la tech – at rejse med rebreather
Vi tiltrak en del nysgerrige blikke. Rebreather-dykkere er stadig et relativt sjældent syn i Dahab.
Dahab à la tech – at rejse med rebreather
Mens alle andre sad med boblende drinks i baren, var vi i gang med vores boblefrie opgave – døgnet rundt.
Dahab à la tech – at rejse med rebreather
Det gælder om at kontrollere udstyret ekstra omhyggeligt efter en bumlende tur gennem ørknen.
Dahab à la tech – at rejse med rebreather
Det er næsten umuligt at komme så tæt på fiskene, når man dykker med åbent system.
Dahab à la tech – at rejse med rebreather
Det spiller ingen rolle om man dykker teknisk, rebreather eller almindeligt åbent system. Blue Hole har krævet sine ofre.

Dahab à la tech

– at rejse med rebreather

tekst og foto Anders Nygren og Mikael Eriksson
At rejse og dykke med rebreather er ikke bare at snuppe finnerne og masken og så af sted. Det stiller helt andre krav til planlægning af turen som fx koordination med flyselskabet, rejsearrangøren og især med dykkercentret. Sultne efter at skifte Østersøens grønne vand ud med det krystalblå Rødehav og god sigt, bestemte vi os for at tage til Dahab i Ægypten, der længe har gjort sig bemærket som en tech-venlig destination.

Eftersom risiciene er større, når man dykker teknisk med mere avanceret udstyr, samt at man går uden for grænserne for rekreativ dykning, er det ekstra vigtigt at gennemse sine forsikringer, og at finde ud af hvor langt der er til et bemandet trykkammer.
At have en god husstandsforsikring eller en DAN-forsikring er virkelig Alfa og Omega i denne sammenhæng, så nærlæs forsikringsvilkårene, medbring forsikringspapirerne og sørg for, at du har en fuldgod dækning af både dig selv og dit udstyr.
Man kan ikke altid stole på rejsebrochurer og her gælder det virkelig om at dobbelttjekke alle oplysninger fra dykkercenteret. Kan de levere 100 % ilt, er der mulighed for heliummix, kalk til rebreatheren og riggede stageflasker til leje, så man slipper for at medbringe alting selv? Prisen for at leje kan vise sig at være billigere end at skulle betale for bagageovervægt i flyet.
Har dykkercentret en booster, så man kan få det rette tryk i flaskerne? I Ægypten for eksempel, tillader man kun 100 bars oxygentryk, hvilket betyder, at man kun får halvfyldte oxygenflasker og begrænset bundtid på rebreather i forhold til derhjemme.
Efter en del undersøgelser besluttede vi os for Poseidon Divers i Dahab, som burde give os god mulighed for at dykke i det sagnomspundne Blue Hole. De har meget information om teknisk dykning på deres hjemmeside, så det virkede som et godt valg. Vi mailede og fik hurtigt svar tilbage om, at både oxygen, flasker og kalk kunne arrangeres. Det føltes trygt at have en dialog direkte med centret.

Tid til at booke fly
Vi forespurgte blandt alle de charterselskaber, som fløj til Sharm el Sheikh og valgte et af de større. Vi troede, at vi bare skulle trykke på bestil-knappen på deres hjemmeside, da vi begyndte at fundere over, hvor man skulle klikke eller udfylde felter, når man ville medbringe dykkeudstyr. Vi ringede til selskabets kundeservice og fik at vide, at man skal indchecke den ekstra dykkebagage direkte hos flyselskabet. Nu viste det sig så i vores tilfælde, at vi skulle flyve med to selskaber – ét på udrejsen og et andet på hjemrejsen. Begge skulle derfor kontaktes og da vi ikke kun kunne indchecke vores ekstra bagage den ene vej, så skulle vi betale for vores dykkebagage to gange, dvs. en gang hos hvert flyselskab.
Ny søgning! Hvilke andre selskaber har charter til Sharm el Sheikh, som passede ind i kalenderen? Snart fandt vi et andet selskab, som havde ledige pladser og deres hjemmeside var så kundevenlig, at man både kunne købe flybillet og betale tillæg for ekstra bagage direkte på siden. Søg og du skal finde…

Vægten – ven og fjende
Lidt ængstelige havde vi fyldt stuen op med alt det som vi ønskede at tage med. Det blev til en hel del og vi funderede over, hvordan vi skulle få det hele ned i kufferten og dykkerygsækken.
Da rebreatherudstyr er relativt unikt, kan mangelen på selv den mindste lille specielle O-ring gøre al...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også