DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Deep South – En smuttur til det sydlige Ægypten
Man kan godt føle sig lidt ensom, når man kommer i overfladen så langt fra land. Man bliver altid lettet, når zodiac’en kommer.
Deep South – En smuttur til det sydlige Ægypten
En fregnet falkefisk (Paracirrhites forsteri) prøver forgæves at falde i ét med bagrunden.
Deep South – En smuttur til det sydlige Ægypten
Et af højdepunkterne ved en liveaboardtur til St. Johns Reef og Fury Shoals er de enorme og labyrintiske hulesystemer i området.
Deep South – En smuttur til det sydlige Ægypten
Maskekuglefisken er ikke Rødehavets mest elegante svømmer. Det meste af tiden tøffer den rundt på revet og ser fornærmet ud.
Deep South – En smuttur til det sydlige Ægypten
Erik og Claus på toppen af Daedalus. Det er Rødehavet som vi elsker det. 30 grader varmt vand, 30 meter sigt, 30 meter maksimumdybde og 30 millioner orange juvelfanebarser.
Deep South – En smuttur til det sydlige Ægypten
Deep South – En smuttur til det sydlige Ægypten
Deep South – En smuttur til det sydlige Ægypten
Denne flagermusefisk er taget med mit 60 mm objektiv. Det betyder, at den er ca. 10 cm foran kameraet. Hvorfor netop dette eksemplar er hel tamt, fandt jeg aldrig ud af.

Deep South

– En smuttur til det sydlige Ægypten

Tekst og foto Jesper Kjøller
For bare ti år siden var det sydlige ægyptiske Rødehav svært tilgængeligt og sagnomspundet. De få, som havde dykket der, kom tilbage med historier om sprudlende rev og stensikre møder med wildlife størrelse XL. I dag kan Daedalus, Zabargad, St. Johns og Fury Shoals besøges på en uges charterferie om bord på luksuriøse liveaboards.

Wow! Der er mange! Først er det som om min hjerne ikke rigtig vil behandle informationen. Men så begynder det at gå op for mig, at vores guider Joe og Karin ikke har overdrevet i deres beskrivelser af Daedalus’ mængde af klovnfisk.

Jeg har før set områder med klovnfisk i massevis. Fx Anemone City ved Ras Mohammed i det nordlige Rødehav. Men denne væg på Daedalus Reef får Anemone City til at ligne en provinsflække – dette er klovnfiskenes hovedstad!

Overalt vimser de unødvendigt aggressive anemonefisk rundt og forsvarer deres revir. Det myldrer ud og ind så langt øjet rækker. Deres værter, søanemonerne, sidder mange steder så tæt, at det er næsten umuligt at se, hvor den ene slutter og den næste begynder. Anemonemarken strækker sig oppe fra overfladen, hvor bølgerne brydes mod revet og dybere ned, end vores nitrox32 tillader os at gå. Her kan man i sandhed finde Nemo! Hvilken biologisk mekanisme er det mon, der pludselig får søanemonerne og klovnfiskene til at trives så godt netop her? Hvorfor ikke derovre? Eller 50 meter væk?

Jeg prøver at finde en måde at fotografere overfloden på. Men det lykkedes ikke rigtig, og alle mine billeder ender med at ligne de hundredvis af klovnfiske-billeder, som jeg og næsten alle andre undervandsfotografer i verden har masser af på deres harddiske. Jeg kan kun få to, tre fisk med ad gangen – resten forsvinder i baggrunden. Jeg kan ikke undfange storheden og redegøre for udbredelsen. Og da de andre i gruppen begynder at blive lidt utålmodige, giver jeg til sidst op og nøjes med at fastfryse indtrykket i min egen hukommelse. Jeg lunter modvilligt væk, mens jeg hele tiden kigger mig tilbage som for at sikre mig, at dette fantastiske syn ikke er et fatamorgana.

Souvenirs

Daedalus Reef er et af de mest navnkundige off shore-rev i Rødehavet. Det ligger et godt stykke fra det ægyptiske fastland, 100 kilometer ude og næsten halvvejs mod Saudi Arabien. Engelske søfolk har opkaldt revet efter en sagnfigur fra den græske mytologi. Daedalus var far til Ikaros og siges blandt andet at have opfundet billedet. Og det er da også et malerisk sceneri, der møder os, da vi efter nattens sejlads når frem til revet i det tidlige morgengry. Vi sejlede fra Elphinstone i går og natten har været begivenhedsløs. Hurricane skyder en god fart og er desuden forsynet med et stabilisatorsystem, der modvirker den værste rullen i bølgerne.

De stærke strømme og kolossale dybder, der omgiver Daedalus, gør området til et paradis for dykkere, der holder af nærkontakt med pelagisk storvildt.

Daedalus prydes af et fyrtårn, der er bemandet to måneder ad gangen, og man skulle tro, at det var en ensom og utaknemmelig tjans at være fyrbøder herude, men da vi besøger den lille håndfuld ægyptiske soldater, der bor i tårnet, bærer de ikke præg af at lide nogen nød. De sælger Daedalus-souvenirs i form af T-shirts...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også