DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Europa - Spanien
Europa - Spanien
Europa - Spanien
Europa - Spanien
Europa - Spanien
Europa - Spanien
Europa - Spanien
Europa - Spanien
Europa - Spanien
Europa - Spanien
Europa - Spanien
Europa - Spanien

Europa

- Spanien

Af John Liddiard
Civilisationens vugge stod i landene omkring Middelhavet, så her ligger sunkne skibe fra alle perioder i menneskehedens historie. Den fantastiske sigt i Middelhavet får vragene til at synes mindre end de er – vi er jo ikke vant til at kunne se hele vraget på én gang. Uanset hvor meget du har læst om vraget eller set billeder og video fra stedet, kan intet forberede dig på oplevelsen, når du endelig dykker ned og ser det ligge der – live og i tre dimensioner.

Spaniens kyst mod Middelhavet strækker sig fra Costa Brava ved grænsen mod Frankrig til Costa del Sol. Der imellem ligger Costa det ene og Costa det andet med jævne mellemrum. Hele kysten er veludbygget for charterturismen. Mange europæere har deres yndlingsferiested her. Hverken Costa det ene eller Costa det andet behøver at lænse pengepungen. 

Medas-øerne ud for Costa Brava er det mest veletablerede område for dykketurismen. Her har der længe eksisteret et marinereservat med anselige mængder fisk. Dykkecentrene er baseret i Estartit på fastlandet nordøst for Barcelona. Andre velkendte chartermål med dykning på programmet er Alicante, Mar Menor og Cabo de Palos, Almeria, Malaga og Marbella. 

For det meste tilbydes masser af enkle stranddyk. Der findes et antal klipperev og mindre øer langs store dele af kysten. Og desuden et rimelig stort antal vrag. Aldersmæssigt spænder de fra antikke træskibe til moderne stålskrog. 

Kysten består af lange strækninger med sandstrand. Derfor er grotter ikke lige så almindelige som på Balearerne. 

Det er bedst at købe en pakkerejse til et hotel med et dykkercenter tæt ved. Ellers har du brug for en udlejningsbil for at få mest muligt ud af dykningen. Mange af hotellerne er nemlig bygget ved de lange sandstrande. Dykkercentrene plejer i stedet at ligge nær havneanlæg, hvor deres både går ind og lægge til. 

Costa Brava 

Sejlturen fra Aguilas til Montoya tager cirka 15 minutter med RIB. Vi passerer en gammel jernbanekaj. I 1920’erne lastedes jernmalm der. I dag anvendes kajen af et havbrug. Et gammelt damplokomotiv står opstillet ved kajkanten. 

Dykkestederne er markeret med fortøjningsbøjer i vigen før Cabo Cope. Der ligger allerede andre både der. De samler enten dykkere op eller smider dem af. Pepe lægger beslag på en ledig bøje midt i mylderet. Her er strømmene forudsigelige, fortøjningsstedet givet på forhånd og alt roligt på overfladen. Derfor er standardproceduren at smide nogle liner i vandet, hoppe i og efterlade båden ubevogtet. Linerne anvendes til at fastgøre udrustningen på, når man senere skal om bord igen. 

Mange af egnens dykkere kaster simpelthen udstyret i vandet og hopper i efter det. På varme dage kan det være en bekvem måde at starte dykket på. Men jeg har et kamera, jeg må passe på. Derfor sidder jeg tilbage på pontonen til jeg ved, at alt er klart til dykket. Først da ruller jeg baglæns i.

Vi svømmer ned gennem det varme vand. På vejen passerer vi en skarp termoklin og kommer ned i koldere vand. Bøjelinen er fastgjort til en tre meter høj klippespids på 30 meters dybde. 

Jeg slår mig ned og får øje på en stor sort-hvidplettet nøgensnegl. Men det egentlige mål for dette dyk er ikke den kuperede klippebund. I stedet er det tre fiskerbåde med træskrog. De er blevet sænket som kunstige rev. Vi begiver os af sted langs et reb. Det markerer vejen til den nærmeste båd cirka...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også