DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Praksis  Praxis
Få tørt på – sådan kommer du i gang med tørdragtsdykning
Det kræver lidt teknik at tage dragten på. Den konkrete procedure er lidt forskellig fra dragt til dragt.

Få tørt på

– sådan kommer du i gang med tørdragtsdykning

TEKST OG FOTO Jesper Kjøller

Der er ingen vej udenom tørdragten, hvis du vil dykke seriøst i Skandinavien. Når du først har oplevet hvor varmt og godt, du kan have det, har du sandsynligvis haft dit sidste dyk i våddragt herhjemme. Har du hidtil dykket vådt og vil du i gang med at dykke tørt, er her en guide til tørdragtsdykning.

Både tørdragten og våddragten er først og fremmest opfundet for at holde os varme under dykket. Men ingen af de to dragter varmer egentlig i sig selv – de begrænser blot varmetabet mere eller mindre effektivt. Det er med andre ord vores egen krop, der gør det grove arbejde. Hvor stort et arbejde, kroppen skal udføre for at holde os varme, afhænger – ikke overraskende – først og fremmest af vandtemperaturen. Men også af faktorer som tidsrummet vi opholder os i vandet, dragtens isoleringsevne, vores kropsbygning, forholdet mellem fedt og muskler, vores aktivitetsniveau og endelig akklimatiseringseffekten; vænner man sig til dykning i varmt vand kommer man efter en tid til at fryse hurtigere.

Lad os lave en dragt. Vi tager noget neopren og omslutter en dykker nogenlunde tæt. Nu bliver det lettere at holde varmen, fordi vandudskiftningen langs kroppen reduceres. Det vand, som kroppen har varmet op, ledes ikke væk, men bliver i dragten. Desuden isolerer neoprenmaterialet i sig selv. Sænker vi vandtemperaturen, kan vi prøve at udstyre dragten med forskellige cirkulationshæmmende detaljer (latexmanchetter, tættere lynlåse mm), eller vi kan bare gøre neoprenmaterialet tykkere. 3mm. 5mm. 7mm. Men så stopper festen. Neopren, der er 8-9 mm tykt, er i praksis grænsen, hvis dragten stadig skal være smidig og fleksibel. Vi må finde en ny strategi.
Vand er ca. 800 gange tættere end luft og er derfor en meget effektiv varmeleder, der leder varme 20-25 gange hurtigere end luft. Kropsvarmen tabes derfor hurtigt i vand, også selv om vandet er varmt. Luft isolerer, vand afkøler... Læs lige den foregående sætning igen. Hvis det er rigtigt, så lad os udnytte det. Skifter vi vandet ud med luft, får vi en dragt, der kan give våddragten baghjul, når det gælder om at holde en dykker varm i de koldeste vandtemperaturer.

Få tørt på – sådan kommer du i gang med tørdragtsdykning

For og imod
Men intet er gratis og tørdragten er ikke bare et Guds under. Somme tider kan de ligefrem være møghamrende irriterende at dykke i. Lad os se på deres fordele og holde dem op mod ulemperne.
Den primære fordel ved tørdragter er, at de giver en betydelig bedre beskyttelse mod nedkøling end våddragter. Takket være denne beskyttelse giver tørdragtsdykning i koldere vand større komfort, mindre luftforbrug, mindre risiko for nedkøling og mulighed for at lave flere dyk. En anden fordel er, at tørdragtens isolering ikke reduceres nævneværdigt med dybden. Det er et problem med våddragten, da materialet komprimeres og den bliver dermed koldere. Pasformen er et tredje fortrin. En våddragt skal sidde stramt for at fungere...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

Tørdragtskurser

Du bør ubetinget tage et kursus i tørdragtsdykning i forbindelse med dine første tørdragtsdyk. Det er ikke svært at dykke i tørdragt, men der er et par fundamentale forskelle i forhold til...

Læs artiklen i DYK #48:





SOME images:
Få tørt på – sådan kommer du i gang med tørdragtsdykning
Få tørt på – sådan kommer du i gang med tørdragtsdykning
, Få tørt på – sådan kommer du i gang med tørdragtsdykning
Det kræver lidt teknik at tage dragten på. Den konkrete procedure er lidt forskellig fra dragt til dragt.
, Få tørt på – sådan kommer du i gang med tørdragtsdykning
Du bør ubetinget tage et kursus i tørdragtsdykning i forbindelse med dine første tørdragtsdyk. Det er ikke svært at dykke i tørdragt, men der er et par fundamentale forskelle i forhold til det, du er vant til.
, Få tørt på – sådan kommer du i gang med tørdragtsdykning
De fleste producenter af tørdragter tilbyder muligheder for at supplere dragten med en lang række forskelligt tilbehør og øvrige features, så du kan få en dragt, der lever op til dine behov og ønsker. Det kan være specielle features som løs eller fast hætte, tisselynlås, indbyggede seler, forskellige lommer til bl.a. knive og ekstraudstyr, støvler, handsker samt variationer i farver og sågar placering af refleksmærker.

Læs også