DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Event  Event
Tech-diving 2012 – teknisk konference på højt niveau
Professor Simon Mitchell fra New Zealand holdt en underholdende forelæsning om blandt andet farerne med høj åndningsmodstand på stor dybde.
Tech-diving 2012 – teknisk konference på højt niveau
Den kanadiske huledykker og fotograf Jill Heinerth gav tips om at filme og fotografere under vandet.
Tech-diving 2012 – teknisk konference på højt niveau
Lars Gustavsson fra Interspiro fremviser deres nye rebreather.
Tech-diving 2012 – teknisk konference på højt niveau
Foredragsprogrammet var af høj kvalitet og lokkede omkring 200 tilhører til.

Tech-diving 2012

– teknisk konference på højt niveau

I slutningen af januar 2012 blev der i Stockholm afholdt en ambitiøst weekendkonference om teknisk dykning. Tech-diving 2012 blev arrangeret af Kungliga Tekniska Högskolans (KTH) dykkerklub og DYK var med som sponsor og konferencier på konferencen.

Der er en lang tradition for denne type konferencer i Stockholm og de startede faktisk allerede i 1994. Siden da er der blevet afholdt en ny hvert sjette år, og i år var det altså på tide igen. Det lange mellemrum gør, at det bliver meget nyt at tale om, når man mødes, og de hårdtarbejdende frivillige medarbejdere i KTHs dykkerklub plejer at være dygtige til at lokke kompetente forelæser til. Og det gjaldt også i år.

Foredragene blev indledt med professor Simon Mitchell fra New Zealand, som leverede et meget medrivende og spændende indlæg om fysiologien i forbindelse med vejrtrækning i rebreathere. Det lyder måske umiddelbart som et lidt kedeligt emne, men det var både underholdende og tankevækkende, og han behandlede blandt andet, hvordan åndingsmodstand på store dybder på grund af høj gasdensitet kan få fatale følger. 

Det er virkelig en fornøjelse at være med, når verdenseksperter inden for deres felter deler ud af deres viden med den entusiasme, som kun rigtige nørder (i ordets bedste betydning) kan opvise. Professor Mitchell er selv aktiv CCR-dykker, der gerne går rigtigt dybt.

Næste person på scenen var amerikaneren Jim Kennard, som har brugt det meste af sit liv på at søge efter og dykke på vrag i The Great Lakes i det nordlige USA. Her berettede han historien om og fundet af det britiske orlogsfartøj HMS Ontario, som forsvandt under en storm i 1780.

Eventyr over hele verden

Eftermiddagsprogrammet på førstedagen blev indledt af en sand eventyrer, den canadiske undervandsfilm- og still-fotograf Jill Heinerth. I dag bor hun i nærheden af Ginnie Springs i det nordlige Florida, men hun filmer og fotograferer over hele verden. Hun gav i sin præsentation en række grundlæggende tips og tricks og fortalte også om de nyeste teknikker. 

Lørdagens program blev afsluttet af svenske Oskar Frånberg, der forsker for det svenske forsvar og som blandt andet har været involveret i udviklingen af en ny rebreather til minerydningsdykkerne. Har fortalte om teknikken og om nogle andre aspekter af vejrtrækning i en rebreather, end dem, som Simon Mitchells foredrag handlede om.

Parallelt med foredragene var der også et udstillingslokale, hvor flere forskellige udstyrsproducenter viste deres produkter frem, og hvor der også var samlet en fin kollektion af både nye og gamle rebreathere, inklusive en del hjemmelavede. For dem, der er interesseret i teknik, var det jo nærmest som juleaften, og mange stod længe og pillede med udstyret og diskuterede forskellige enheders fordele og ulemper.

Interessante samtaler om aftnen

Den sociale aspekt er vigtigt i den slags konferencer. Når så mange kompetente mennesker samles på ét sted (og her medregner jeg også det meget kyndige publikum på omkring to hundrede personer), så er der meget at tale om, og mange, man gerne vil møde. Og selvom det var noget tid siden, at arrangørerne selv var...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også