DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
Gedden – søens barracuda
Hvis du dykker i en sø med mange gedder, kan du være heldig at se flere af dem ved siden af hinanden.
Gedden – søens barracuda
Ofte gemmer gedden sig i sivskoven. Men sommetider kan du se den i frit vand.
Gedden – søens barracuda
Geddens kamuflage hjælper den med at gemme sig fra rovfugle.
Gedden – søens barracuda
Den første tid i geddens liv kan du ofte finde den lige under overfladen, gerne under noget, der beskytter den fra trusler ovenfra. Her finder den også beskyttelse fra større gedder.

Gedden

– søens barracuda

Tekst og foto Stefan Beskow
Vil du være næsten sikker på at møde en stor fisk, når du dykker under hjemlige himmelstrøg? Vil du genskabe fornemmelsen af at være tæt på en barracuda, men i ferskvand? Vil du opleve en af vores største ferskvandsfisk på nært hold? Så er det bare med at finde den nærmeste sø og hoppe i vandet for at besøge geddernes rige.

Solen skinner med fuld styrke ned i det klare vand i søen. Åkanderne står i fuldt flor og vandet er behageligt lunt. Men jeg lægger ikke meget mærke til omgivelserne. Jeg ligger omtrent en meter under vandoverfladen og er helt opslugt af at stirre lige ind i et aflangt ansigt og en gigantisk mund med en række spidse tænder. Selv om gedder kan blive endnu større, er denne nu alligevel et imponerende dyr på omkring en meter. Noget skræmmer gedden og den svømmer væk – men det varer ikke længe, inden jeg ser den næste gedde. Denne gang en lille bandit på omkring ti centimeter. Den gemmer sig lige under et åkandeblad. Så fortsætter det. Så snart én gedde forsvinder, dukker en anden op lige så hurtigt. Efter dykket er jeg helt betaget af oplevelsen i geddernes rige. 

Fuldvoksne fisk 

Jeg skal være den første til at indrømme, at dykning i søer aldrig har appelleret til mig helt på samme måde som dykning i havet. En tilfældighed gjorde, at vi stoppede op og dykkede i en sø i nærheden af min fødeby. Jeg ville fotografere gedder og jeg kunne huske, at jeg en gang for mange år siden havde set en gedde her. For øvrigt den eneste gedde, jeg havde set efter tæt på 20 år som dykker! Efter en del kontakt med de lokale fritidsfiskere, havde vi fået nys om et sted, som efter sigende var leveringsdygtig i rigeligt med gedder. Da vi kom op efter dykket, havde vi dykket med omkring 30 gedder i forskellige størrelser. Jeg har aldrig set så mange fuldvoksne fisk på ét og samme dyk på hjemlige breddegrader! 

At dykke med gedder

Det kan være en rigtig heftig oplevelse at dykke med gedder. Der er ikke mange andre af de store fisk, man kan møde herhjemme, der er så dykkevenlige. Hvis du finder et godt sted, kan du komme til at se op imod 50 individer på samme dyk! Der er gedder i de fleste søer, bortset fra de allermest forsurede. Arten er ganske almindelig i hele landet og den findes også i Østersøens brakvande samt i visse bække og åer. Men gedder foretrækker mere rolige områder. Du kan altså dykke med gedder stort set overalt. 

For at få mest mulig glæde af det, kan du forberede dig lidt ved at udse dig en sø eller vanddrag som har relativ god sigt. Et andet tips er at tale med de lokale fiskere. Hvis du fortæller, at du er dykker, vil de sikkert gerne afsløre deres hemmelige fiskesteder. Husk at gedderne ofte holder til på ganske lavt vand, især hvis du dykker med dem i søer. Der er ingen grund til at gå dybt for at komme til at se dem. Deres almindelige habitat er nær bredden og gerne i nærheden af sivskove, hvor de kan gemme sig i. De rigtigt små gedder plejer at holde til lige under overfladen, gerne under et blad, som også beskytter dem mod rovfugle. Med deres farvetegning har de en ganske god kamuflage, så du skal se godt efter. Men får du øje på én, har du gode muligheder for at se en til. 

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også