DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
God, bedre, Bongo Bongo
Den meget smukke blå-ringede blæksprutte er populær blandt makrofotografer, men også et af verdens mest giftige dyr, så de skal behandles med stor respekt.

God, bedre, Bongo Bongo

– Gæstfrihed og dykning i Dauin, Filippinerne

Tekst Søren M. Helms, Foto Søren M. Helms og Bart Hazes

Der er få steder I verden hvor jeg har følt mig så velkommen som hos Bongo Bongo Divers i Dauin, Negros i Filippinerne, og jeg har tilbragt næsten fem år i Asien, både som turist og som fastboende dykkerinstruktør og resort manager. Det er ikke et luksus resort - der er ikke egen restaurant eller privat strand, der er ikke aircon på hvert værelse og ej heller 24-timers reception eller room service, men for mig er der en fantastisk god atmosfære, både over og under vandet.

►  Det er næsten fem år siden, at jeg ved en tilfældighed endte med at booke et rum på Bongo Bongo, fordi der gik kludder i den reservation jeg allerede havde et andet sted. Heldigvis havde de dengang plads til mig og det ændrede mit syn på mulighederne i den lille by Dauin, der ligger ca. 15 kilometer udenfor den regionale hovedstad Dumaguete på øen Negros. Området er ikke lige så kendt som mange af de legendariske eller berygtede steder i Filippinerne, som f.eks. Boracay, Puerto Galera eller Malapascua, men stedet har mindst lige så meget at byde på, specielt for dykkere, der vil undgå de værste turistfælder. Den nemmeste måde at nå dertil er ved at flyve til Cebu City og så vælge en af to løsninger, enten at tage en bus til sydspidsen af Cebu ø og derefter en kort færgetur til Dumaguete eller flyve med indenrigsfly til samme destination. Alternativt kan man flyve til Manila og tager derefter et indenrigsfly til Dumaguete. Fra Dumaguete er det nemt at arrangere transport til Dauin og Bongo Bongo.

Velkommen hjem
Bongo Bongo divers blev bygget i 2012 af pæredanske Magnus og hans søde kone Sansan, som bliver kaldt Shine eller Sunshine blandt gæster og venner, og deres lokale ven Armado. Stedet er i dag populært blandt backpackere, turister og dykkere, som ikke har de tårnhøje budgetter til ferie og man kan sagtens forstå hvorfor. Ejernes blotte tilstedeværelse lyser op i baren og dykkercentret, hvor de altid er parate til at hjælpe eller rådgive gæster og andre besøgende dykkere og turister. Denne gang var ingen undtagelse, da jeg fra det øjeblik jeg trådte igennem den lille port, blev behandlet som familie. Man var på fornavn med alle de ansatte og jeg blev inviteret med til frokost, fællesspisning og diverse arrangementer, som var jeg en nær ven, der var kommet på besøg. Stemningen var uformel, priserne uhyre overkommelige og dykningen fremragende og lettilgængelig. Og så er de – for dykkere – praktiske forhold bare i orden. Det skyldes blandt andet, at Magnus selv er uddannet instruktør og derfor forstår hvad man som dykker har brug for og finder vigtigt. Stedet har god plads til ca. 20 dykkere og deres ofte omfattende udstyr, hele ni individuelle tanke til at rengøre forskelligt gear, samt ordentlige bøjler og individuel plads til tørring. De har også et aircon klasseværelse og deres egen kompressor med mulighed for Nitrox op til 40%, som de gerne blander efter behov. Oveni det er Magnus vandt til at fikse og servicere mange ting selv, så da min lavtryksinflator lavede bøvl, fik han lynhurtigt ordnet den mens jeg ventede.

Sidst, men ikke mindst, er stedet kategoriseret som 5-stjernet PADI Career Development Center og tilbyder derfor alle dykkerkurser fra DSD til og med instruktør. Er det ikke nok, så kan man også tage kurser i sidemount eller DPV. Mens jeg var her havde de fire Divemaster Trainees, to af dem danske og alle superglade for resortet og den grundige uddannelse de havde modtaget undervejs....

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Bongo Bongo Divers accommodation and diving, her er bare nogle af de highlights vi har fanget på video.  Video: Bongo Bongo Dive
Bongo Bongo Divers accommodation and diving, her er bare nogle af de highlights vi har fanget på video. Video: Bongo Bongo Dive
Fakta

FAKTA – FILLIPINERNE

Valuta Filippinske Peso (PHP). Dog kan amerikanske dollars og euro veksles de fleste steder og stort set alle resorts og dykkercentre tager kreditkort....

Læs artiklen i DYK #72:

SOME images:
God, bedre, Bongo Bongo, God, bedre, Bongo Bongo
Den meget smukke blå-ringede blæksprutte er populær blandt makrofotografer, men også et af verdens mest giftige dyr, så de skal behandles med stor respekt.
, God, bedre, Bongo Bongo
En stillehavsvariant af arten stenfisk, er denne flotte Bearded ghoul. Foto: Bart Hazes
, God, bedre, Bongo Bongo
En Napoleon snake-eel (Ophichthus bonaparti) stikker hovedet op af det mørke, vulkanske sand. Foto: Bart Hazes

Læs også