DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Dykkeeventyr i Florida
Er en søko en søko? Dette er en af ​​Floridas berømte søkøer. De kaldes nogle gange manatee eller lamantin og har en afrundet halefinne, i modsætning til søkoen som kaldes dugong, der har en halefinne, der ligner hvalens.

Dykkeeventyr i Florida

Tekst & foto: Magnus Lundgren

Allerede efter vores første dyk indser jeg, at Florida er så meget mere end et pensionistparadis.
Store dele af solskinsstaten er en vild nationalpark og 500 km østkyst vender mod det blå Atlanterhav med masser af spektakulære dyk. Følg med på vores Florida Road Trip, hvor fire fotografer drager på fotojagt i krystalklare kilder, langs storslåede koralrev, ind under en berygtet bro, langt ud i Golfstrømmen midt i den sorte nat og sidst, men ikke mindst hilser vi på Everglades alligatorer. 

►  Vi er fire muntre musketerer, Sölve, Jesper, Ronny og mig selv, der med en vis forventning steg ind i en komfortabel amerikansk mini-van for at drage på “Dykker-Road-Trip”. Overraskende nok er vi i stand til at få plads til al vores bagage, inklusive dykkerudstyr og mere kameraudstyr, end hvad godt er. Så vi drøner afsted med højt humør.

Klare kilder i øst
Vores Chrysler sætter kurs mod nordøst. Nærmere bestemt er gps’en sat til det smukke flod- og kildesystem i Crystal River, som er verdenskendt for sin store population af søkøer. Vi kører gennem det vestlige Floridas ægte og landlige miljøer med åbne landskaber, træer med dinglende spansk mos i grenene og store hestefarme. Efter omkring fire timers kørsel fra West Palm beach er vi fremme ved vores mål.

Jeg skal bare stikke dykkermasken ned i Three Sisters blåglimtende ferskvand før jeg ser en søko, eller lamantin, med sin lille unge som følge. Three Sisters er nok den mest kendte kilde i Crystal River, og mor søko og junior søko mæsker sig roligt og grundigt i grønt søgræs. Efter et par minutter beslutter den store søko at tage sig en middagslur på bunden. Lillemanden bruger tiden på at svømme hen og hilse på os og vores kameraer begynder hurtigt at blive varme.

En nidkær nationalpark betjent patruljerer hele tiden i sin kajak lige over hovedet på os. Der er nemlig meget strenge regler for hvordan interaktionen med de bedårende søkøer må foregå.
Vi ser mange flere søkøer end vi har forestillet os vi kunne i marts måned. Den bedste tid på året er egentlig fra midten af november til og med februar. Manatee – kært barn har mange navne – svømmer helst op fra havet til de klare kilder i løbet af vinteren, da kildevandet er varmere end havet på denne i denne årstid.

Vi er i Crystal River i to dage og tiden flyver afsted. Udover søkøer ser vi masser af fisk, et meget rigt fugleliv, ferskvandsskildpadder, dykkende skarver og så spejder vi efter de ældgamle langnæsede pansergedder.

I 1970’erne var der kun omkring hundrede søkøer tilbage, men takket være et aktivt naturbeskyttelsesarbejde, findes der nu mere end 6.000 søkøer i Florida. Tag gerne med en af ​​de lokale operatører, der tager gæster med ud om morgenen for at snorkle med søkøerne. De finder dem lige med det samme. Jeg har været her før, så i stedet lejer vi selv en flodbåd i et par dage, så vi for egen kraft kan bevæge os fra kilde til kilde. Det giver os mere kameratid med motiverne, og så er der mulighed for at blive, når andre besøgende skal tilbage til frokost.

Østkystens koralrev
Vi kører tilbage til østsiden i West Palm Beach, hvor et saltvandsdyk, venter på os. Der er en kort bådtur ud med Pura Vidas båd fra West Palm før vi kan træde direkte ud i Atlanterhavet.
Det første dyk er magisk. Vi falder som faldskærmsudspringere ned mod et af Floridas kysts smukkeste koralrev, hvor lyserøde vifter svajer i strømmen, og store vaseformede...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Det finns bara en plats i Florida där man kan simma med sjökor på vintern, och det är Crystal River. Video: Visit Florida
Det finns bara en plats i Florida där man kan simma med sjökor på vintern, och det är Crystal River. Video: Visit Florida
Fakta

Florida – Säsongslista

Korallrev längs kusten
Från Florida Keys upp till norr om West Palm. Dyks året runt.
Bästa tiden: Sommartid

Blue Heron Bridge, West Palm Beach...

Læs artiklen i DYK #73:

SOME images:
Dykkeeventyr i Florida, Dykkeeventyr i Florida
Er en søko en søko? Dette er en af ​​Floridas berømte søkøer. De kaldes nogle gange manatee eller lamantin og har en afrundet halefinne, i modsætning til søkoen som kaldes dugong, der har en halefinne, der ligner hvalens.
, Dykkeeventyr i Florida
Florida vrimler med vilde miljøer, både salte og ferske. Her går solen ned på en af ​​Everglades' talrige alligator- og fuglerige kanaler. Everglades-vådområdet blev en nationalpark i 1928 og er den største sammenhængende tropiske vildmark i USA.
, Dykkeeventyr i Florida
Floridas klare kilder er steder, hvor mange amerikanere valfarter til blot for at nyde udendørslivet i smuk natur med dejlig svømning og snorkling.

Læs også