DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Event  Event
GUE KONFERENCE 2019
GUE instruktør og DYK-udsendte Jesper Kjøller (t.h.) på workshop under konferencen.

GUE KONFERENCE 2019

– reportage fra GUEs baghave

Tekst Jesper Kjøller, Foto Jesper Kjøller & Kirill Egorov

Hvert andet år samles GUE-dykkere og andre tilhængere af de team-baserede og standardiserede dykkeprincipper, som GUE promoverer og som danner basis for nogle af klodens mest ambitiøse og succesrige dykkeprojekter. Det sker ved den biennale GUE-konference i Florida. Vi var med på 2019-versionen. 

►  Uddannelsesorganisationen Global Underwater Explorers blev dannet i Florida i 1998 og har fra første dag haft sit hovedkvarter midt i Cave Country i det nordlige Florida. GUE har siden 2005 arrangeret en årlig konference og for at understrege det globale aspekt har den været afholdt på så afvekslende steder som i Mexico, i Budapest, på Catalina Island (Californien), Kiel og i Portimao (Portugal). Men i de seneste år er konferencen trukket tilbage til hovedkvarteret i High Springs, hvor det passer godt med, at mange af verdens dykkere alligevel hvert andet år har planlagt at rejse til Florida i forbindelse med DEMA-messen (se DEMA-reportagen på de foregående sider).

Når man nu er der...
High Springs er en lille søvnig flække i det nordlige Florida, langt fra latinokvartererne i Miami eller forlystelsesparkerne i Orlando. Og området ville have været helt upåagtet for alverdens dykkere, hvis ikke det var fordi, at undergrunden var gennemhullet af nogle af verdens største oversvømmede hulesystemer. Man skal derfor ikke lede længe, før man i vejsiden ser skilte med de karakteristiske amerikanske rød-hvide dykkeflag eller store pickup-trucks læsset med dykkergrej på vej til og fra hulerne. Som ofte ligger hulernes sink holes (hvor dykkene starter) i private eller offentlige parker, hvor der også er camping, river rafting og andre fritidsaktiviteter. Næsten alle GUE-dykkere er også huledykkere, så de fleste benytter lejligheden til at nappe et par dages huledykning før eller efter konferencen.

Sammenhold
Dagen før konferencen afholdt GUE instruktørmøde. Sammenlignet med de store kommercielle organisationer, er GUE en lillebitte dværg med omkring 150 aktive instruktører på verdensplan. Da ca. en tredjedel af det internationale instruktørkorps deltager i konferencen er det oplagt at benytte muligheden for at samle instruktørerne og opdatere dem på nye tiltag, opdaterede kurser, materialer og kursusstandarder.
Instruktørmødet er også en vigtig social begivenhed, der understreger og styrker den unikke fællesskabsfølelse, der hersker mellem GUEs instruktører, fordi organisationen er så relativ lille. Alle kender hinanden på den ene eller på den anden måde.

Højtprofilerede projekter
Første konferencedag blev afholdt om lørdagen i universitetsbyen Gainesville, 20 minutters kørsel syd for High Springs. Her var et moderne konferencecenter vært for dagens program med præsentationer fra ledende GUE-medlemmer.
GUEs præsident og grundlægger Jarrod Jablonski bød velkommen – både til de fremmødte delegerede, men også til dem, der var med via et livefeed på Facebook. I dagens løb var der præsentationer fra nogle af de mest højtprofilerede GUE projekter, som fx Britiannic-ekspeditionen i 2016, der markerede 100 året for forliset af Titanics søsterskib eller fra årets Mars-ekspedition (Se side <?> i dette nummer af DYK). Der var også præsentationer om...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs artiklen i DYK #50:

SOME images:
GUE KONFERENCE 2019, GUE KONFERENCE 2019
GUE instruktør og DYK-udsendte Jesper Kjøller (t.h.) på workshop under konferencen.
, GUE KONFERENCE 2019
GUE instruktør Fred Devos afholdt en udbytterig workshop om de cave survey-teknikker, han har udviklet til kortlægning af hulesystemer.
, GUE KONFERENCE 2019
GUE instruktør Richard Lundgren om fundet af admiralskibet Mars i Østersøen.

Læs også