DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi

Hammerhajer

– de ni mest kendte arter

Hammerhajen er en af ​​de letteste hajer at genkende, takket være dens karakteristiske hammerformede hoved – og det er en fantastisk haj at dykke med. Hammerhajer er at finde på en række top-dykkedestinationer, herunder Cocos Island ud for Costa Rica, ved Malepelo Island i Colombia og ved Galápagosøerne. Dykkere kan også møde hammerhajer mens de dykker ved Rasdhoo-atollen på Maldiverne, ved Lombok i Indonesien, i Fransk Polynesien, i Rødehavet (Sudan eller Egypten), ved Bahamas eller i Morovo-lagunen på Salomonøerne.

► De fleste dykkere kender allerede til den store hammerhaj og til Indo-pacifik hammerhaj, men der er faktisk i alt ni kendte arter spredt over hele kloden. Arterne spænder fra mindre end en meter til seks meter i størrelse. Fem af hammerhaj-arterne er udrydningstruet eller klassificeres som ”tæt på truede” af overfiskning på grund af efterspørgslen på hajfinner. Det gælder winghead shark, indo-pacifik hammerhaj, stor hammerhaj, småøjet haj og glat hammerhaj.

Stor Hammerhaj (Sphyrna mokarran)
Stor hammerhaj er den største art i familien.
(Foto: Magnus Lundgren)

Som navnet antyder, er stor hammerhaj den største af hammerhajerne. Den opnår en maksimal længde på omkring seks meter og findes både i kystområder og i åbent hav i tempererede så vel som i tropiske farvande. Den kendes på den store “hammer” eller cephalofoilog den enorme rygfinne. Pilrokker er blandt de foretrukne byttedyr, men hajen har en bred smag og spiser gerne forskellige byttedyr. Den har kuld på op til 50 unger ad gangen. Stor hammerhaj har en tendens til at være en enlig svømmer.

Denne hajart er blevet kraftigt fisket på grund af sin store rygfinne og den er derfor truet. Dykkere kan se dette storslåede rovdyr forskellige steder, herunder på Bahamas og Coiba-øen i Panama.

IUCN-status: TRUET


Indo-pacific Hammerhaj (Sphyrna lewini)
Indo-pacific hammerhaj er sandsynligvis den haj, flest dykkere har mødt verden over.

(Foto: WayneWorks Marine/Aggressor Fleet)

Denne relativt store hammerhaj kan blive op til tre meter lang og kan genkendes på buerne foran. Hammeren minder om formen på en kammuslingeskal. Disse hajer vover sig undertiden op i floder og findes i varme tempererede og tropiske farvande over hele kloden.

Man ved, at unge Indo-pacifik hammerhajer opholder sig i flodmundinger omkring Fiji i deres tidlige år. Denne nyere opdagelse af disse områder er vigtig, da denne viden kan hjælpe med at sikre overlevelsen af ​​disse hajer, der anses for at være truede overalt hvor de er udbredt.

Dykkere kan nyde møder med stimer af Indo-pacifik...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs artiklen i DYK #46:

SOME images:
, , ,

Læs også