DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Komodo – et uovertruffent dykkeeventyr!
De hårde koraller var i meget fin stand.

Komodo

– et uovertruffent dykkeeventyr!

Tekst & Foto Stefan Beskow

De store øjne betragter mig med en vis mistro. Spændingen stiger, og det føles næsten, som om hjertet stopper. Det er varmt og luften står helt stille. Den kraftfulde krop vrider sig og kommer et skridt tættere på mig. En kløvet tunge stikker hurtigt ud af munden for at se, hvilke spændende dufte vi besøgende har med os. Den to en halv meter lange varan vender sig igen, denne gang med retning mod et nærliggende buskads, og beslutter sig for, at det er nok fotografering for i dag. Den vandrer helt enkelt ind i bushen igen. Et helt magisk øjeblik, som jeg vil bære med mig så længe jeg lever; mit livs første møde med en levende Komodovaran!

►  Bucket list
Denne rejse begyndte faktisk for mere end fire år siden. Vi havde efter megen overvejelse aftalt en tur, der skulle passe til alle i familien, og det var ikke helt nemt. Min og min kones bucket list inkluderede dykning i verdens mest artsrige farvande. Vores datter havde "dykke med hajer" på sin, og på vores søns bucket list var "at møde en dinosaur". Det virkede ikke let at tilfredsstille alle, men efter lidt research viste det sig, at ét sted, med lidt held, kunne opfylde alle familiemedlemmers ønsker, Komodo! Da vi besluttede os for denne destination, blev flybilletter bestilt, dykkercentre blev tjekket ud, og der blev anmodet om fri. Så kom der lige en lille virus ind imellem... Covid-19 førte til, at Indonesien stort set var helt lukket for turisme i lang tid.

Batu Bolong
Det føles næsten som om havet koger. Ikke af varme, men med fisk! Der er fisk næsten overalt. Stimer af musketerfisk, masser af små revfisk. Store tun, tordnende forbi ude i den intenst blå vandsøjle, og kæmpe hestemakreller, der laver hurtige små udfald, mens de jager i den fiskesuppe, vi er havnet i. Selv revet er et fantastisk syn. Det består hovedsageligt af hårdkoraller, men nogle steder vokser også farverige bløde koraller. Batu Bolong er et velkendt dykkested i Komodo Marine Park. Som en alpetinde står den alene midt i strømmen, og strømmene er ofte kraftige her. En af grundene til, at Komodos farvande er så artsrige, er netop strømmene. Det Indiske Ocean og Stillehavet ligger på hver sin side af Indonesien, og de mængder vand, der skal passere gennem denne gigantiske øgruppe, er enorme! Det fører til to ting, den første er, at strømmene bringer næringsrigt vand med sig, der gør det muligt for mange forskellige organismer at trives. Den anden er, at arter fra både Stillehavet og Det Indiske Ocean findes her, og som om det ikke var nok, er der også her en række endemiske arter som prikken over i'et. Batu Bolong er således fuldt udsat for disse strømme, og strømmene kan komme fra alle retninger og kanter. Op, ned, venstre, højre – you name it! Ofte er det ikke muligt at dykke på hele dykkestedet, men kun hvor man er i læ for strømmen. Derfor bliver vi positivt overraskede, da strømmen er yderst overskuelig. Selvfølgelig er der lidt strøm, men ikke værre end at man kan svømme imod den uden de store problemer. Efter knap 70 minutters dykning viser manometeret med al ønskelig tydelighed, at det er tid til at afslutte dykket, og i godt selskab med alle slags revfisk laver vi sikkerhedsstoppet og går op til overfladen.

Da vi er oppe, bemærker vi, at strømmen er taget til. Vandet var stort set stille, da vi gik ned, men nu, efter dykket, kan vi tydeligt se, at det strømmer lystigt rundt om klippen. Da vi taler med vores dykkerguide Sandra, fortæller hun, at det lykkedes os at presse en rolig dag ind ved Batu Bolong, men også at rygtet om, at dykning omkring Komodo kun er forbeholdt rigtig erfarne...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

Fakta – Komodo

Geografi Komodo, eller Flores og Labuan Bajo, hvor du faktisk bor, ligger omkring en time med indenrigsfly øst for Bali, Indonesien.
Religion...

Læs artiklen i DYK #79:

SOME images:
Komodo – et uovertruffent dykkeeventyr!, Komodo – et uovertruffent dykkeeventyr!
De hårde koraller var i meget fin stand.
, Komodo – et uovertruffent dykkeeventyr!
Der var godt med skildpadder. Både karette skildpadde og grøn havskildpadde.
, Komodo – et uovertruffent dykkeeventyr!
Stor kuglefisk ved Batu Bolong.

Læs også