DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
tudsefisk
En stor tudsefisk er let at fotografere. Den kan sidde bomstille i ugevis, så man har god tid til at komponere billedet.

Nord Sulawesi

Bunaken, Bangka og Lembeh – en optimal tre-i-en’er

Tekst & foto: Stefan Beskow

Det føles næsten mærkeligt igen at sætte fødderne i sandet på Bunaken efter lidt over 30 timers rejse. Jeg skriver ”igen”, fordi jeg faktisk har jeg været her før. For lidt over 15 år siden besøgte vi marineparken for første gang. Dengang som backpacker med dykkerudstyret i rygsækken for at udforske nye koralrev i Sydøstasien. På trods af et stramt budget, lykkedes det os at komme til Bunaken og bo der ti dage i meget enkle bungalows med saltvand i bruserne. Vi dykkede, dykkede og dykkede. Da jeg forlod øen, vidste jeg med sikkerhed, at jeg ville tilbage! Dykningen var blandt det absolut bedste, jeg havde oplevet.

Denne gang har vi opgraderet til en noget mere komfortabel indkvartering, dog uden, at det er femstjernet niveau. Men med aircondition, pool og ferskvand i bruserne, føles det temmelig luksuriøst til sammenligning. En anden forskel er, at vi denne gang foretager den tre uger lange rejse som en familie med vores to børn, Majken og Arild, henholdsvis elleve og syv år gamle. Turen skal bringe os til tre destinationer på det nordlige Sulawesi, nemlig Bunaken, Bangka og Lembeh. Forventningerne er åbenlyst store. Vil dykningen mon være lige så god som for 15 år siden?

Et muntert ”Velkommen!” på klingende skånsk, får jeg mig til at vågne op fra mine nostalgiske flashbacks. Det viser sig at være den gemytlige Micke, der er dive manager hos Bastianos Bunaken. Med en velkomstdrink i hånden sætter vi os sammen ved et bord, hvor vi bliver informeret om planerne for vores ophold.

havskildpadder

Skildpaddernes hovedstad
Hold da helt op, tænker jeg, mens jeg synker ned gennem det klare vand ved dykkestedet Mandolin på øens vestlige spids. Et revlandskab med en forbløffende mangfoldighed af forskellige koraltyper fuldt flor spreder sig under os. Vi svømmer hurtigt ud til kanten af revet, hvor en lodret væg falder ned i det mørkeblå vand. Det skal siges med det samme: hvis du kan lide vægdyk, er Bunaken lige noget for dig. Faktisk udgør wall dives ca. 80% af alle dyk, der udføres her. De resterende procenter er på koralskråninger, og der er også mulighed for vragdyk. Det er en vidunderlig følelse langsomt at synke ned langs den tilsyneladende bundløse væg. Efter kun et minut støder vi på en havskildpadde, der ligger og slapper af på en afsats.

I løbet af vores tid på Bunken møder vi ustandseligt havskildpadder, faktisk på hvert dyk. Der er ekstremt mange her, og et sted mellem 10 og 40 stykker på et dyk er normalt. Efter både at have besøgt Sipadan Island i Malaysia (der ellers betragtes som verdens ”skildpaddehovedstad”) og Bunaken, er jeg parat til at nominere Bunaken som den nye skildpadde-metropol i verden. Jeg kan huske, at vi også så en masse havskildpadder sidst – måske fem-seks stykker på hvert dyk. Nu er der markant flere! Frem for alt er det den grønne havskildpadde, man ser, men også karetteskildpadden er almindelig. Bestræbelserne på at tage sig af havskildpaddens æg og beskytte dem, indtil de bliver klækket, har sandsynligvis hjulpet med at få bestanden op. På den nærliggende ø, Siladen har dette fundet sted i mere end ti år, og på denne måde er mere end 1000 havskildpadder hjulpet til verden.
Væggen er meget frodig, og viftekoraller, blødkoraller og enorme svampekolonier erstatter hinanden, og alt indrammet i det klare tropiske vand. Vi lader os...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

Klima
Tropisk klima påvirket af monsunen. Det bedste tidspunkt at rejse er mellem maj og oktober. Der er svagere vind mindre regn. Mellem november og april blæser og regner det mere, hvilket fører til...

Læs artiklen i DYK #47:





SOME images:
Nordsulawesi
Nordsulawesi – Bunaken, Bangka og Lembeh – en optimal tre-i-en’er
, tudsefisk
En stor tudsefisk er let at fotografere. Den kan sidde bomstille i ugevis, så man har god tid til at komponere billedet.
, havskildpadder
Der er havskildpadder overalt i Bunaken, hvilket har givet området tilnavnet Havskildpaddernes Hovedstad.
, flotte og frodige stenkoraller
På lavt vand i bunaken finder man flotte og frodige stenkoraller. Det er tydeligt at beskyttelsen fungerer i marineparken.