DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
Skarpladt - Royal Navy Clearence Diver
Det er vigtigt at minedykkere kan navigere præcist. Indtil der udvikles GPS-systemer, der fungerer pålideligt under vandet, er kompasset stadig det bedste værktøj.
Skarpladt - Royal Navy Clearence Diver
Skarpladt - Royal Navy Clearence Diver
Skarpladt - Royal Navy Clearence Diver
Til minerydning dykkes med en hellukket elektronisk styret rebreather til heliox. Aktionstiden er fire timer og apparatet er klassificeret til maksimaldybden 71 meter.
Skarpladt - Royal Navy Clearence Diver
Til enklere opgaver anvender minedykkerne udstyr, der ikke adskiller sig markant fra almindelige sportsdykkeres. Den største forskel er helmasken med mulighed for overfladekommunikation.

Skarpladt

- Royal Navy Clearence Diver

Af Simon Brown
En stille, neoprenklædt skygge nærmer sig den mistænkelige genstand. Eftersom mange miner er udstyret med akustiske og magnetiske sensorer foregår alt arbejde i absolut tavshed og uden hverken dybdemåler eller dykkerur. Mange af de vigtigste regler inden for sportsdykning eksisterer simpelthen ikke for dem, der arbejder som Royal Navy Clearance Divers.

Det er ikke al dykning i den Britiske flåde, der er så ekstrem som minerydning. Alligevel kræves der dykkere af en helt speciel støbning for at klare optagelsesprøven – for ikke at tale om, at kvalificere sig som minerydder (Clearance Diver).

Det britiske forsvars dykkeruddannelse er placeret under The Defence Diving School, med hovedkvarter på Horsea Island i nærheden af Portsmouth i Hampshire. Man afholder seks kurser om året. Hvert kursus varer 18 uger (officerskurserne 22 uger). Konkurrencen om pladserne er hård og kurserne er krævende. Eleverne skal være helt på toppen både fysisk og mentalt. 

Frasortering

Udvælgelsesprocessen begynder med en fem dages optagelsesprøve. Her kan eleverne få en opfattelse af, hvad det egentligt er de har begivet sig ind på. Dem, der ikke klarer prøven, bliver frasorteret inden selve kurset begynder. Hvert kursus starter med ti håbefulde deltagere. Frasorteringen under selve kurset plejer at være på omkring 50 procent, men det er sket, at blot to dykkere er nået hele vejen frem til den afsluttende eksamen. 

Så banale ting som at blive forkølet, eller at få en øreinfektion kan betyde, at eleven dumpes fra kurset. Årsagerne til, at elever bliver frasorteret kan være komplet uventede. Klaustrofobi når man ifører sig tørdragten, følelsen af ubehag i helmasken eller helt enkelt et ”det vil jeg ikke”, har alle været benyttet som argumenter, når en elev er blevet dumpet. 

Har du dykket om natten? Så ved du hvordan stressniveauet stiger, når man er omgivet af sort vand. Denne type miljø er hverdagskost for flådens dykkere. 

Også i fuldt dagslys arbejder minedykkerne i krævende miljøer – havnebassiner, flodmundinger eller andet grumset vand. Arbejdspladsen er simpelthen overalt hvor der er skummelt og mørkt. Kursusdeltagerne må først lære at begå sig i en undervandsverden i dagslys. Umiddelbart derefter udsættes de for udfordringer på grænsen til deres formåen. Her skal de ned under vandet midt om natten og arbejde. Kursets første natdyk plejer at skille fårene fra bukkene. 

Den virkelige prøvelse af elevernes udholdenhed, karakterstyrke og evne til at agere under stress kommer i uge syv – ”døgnet-rundt-ugen”. Alle ser frem mod den med en blanding af skræk og forventninger. Ugen har ry for at kunne knække selv den bedste. Denne del af kurset er lige så sagnomspunden blandt overleverne som blandt taberne. I syv døgn i træk presses hver elev ud over grænsen for sin ydeevne. Alle får virkelig at føle, hvad Royal Navy kræver af dem. De får højst fire timers uafbrudt hvile pr. døgn. Eleverne forventes at stå klar til dykning inden for 20 minutter efter en given ordre – på et hvilket som helst tidspunkt af døgnet.  

Helmaske med egen telefon

Militært isenkram plejer at være noget særligt. Minedykkernes er ingen undtagelse. Men også forsvaret må spare, så derfor er en vis nytænkning...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også