DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Tæt på  Nära ögat
Tæt på – en bitter pille
Dykning ved bropiller og andre menneskeskabte objekter kan ofte byde på uforudsigelige strømforhold.
Tæt på – en bitter pille
Navn Kenneth Pedersen Alder 30 år Certifikat PADI Advanced Open Water Diver Antal dyk 37 Profession Sælger

Tæt på

– en bitter pille

”Da jeg ser op, bliver jeg sparket hårdt i hovedet og mister min maske. I en åndssvag refleks griber jeg ud efter den med begge hænder. Jeg får den tømt for vand, men bropillen er væk og strømmen trækker mig nedad. Dybdemåleren viser 18 meter. Jeg kan mærke, at jeg hiver hårdt efter vejret og tænker, at nu gælder det om at bevare roen. Dybdemåleren viser 22 meter. Jeg fylder lidt luft i min vest, men falder stadig ned i dybet. Jeg fylder min vest helt og står nu stille på 26 meter samtidig med, at jeg basker med finnerne for at komme opad. Det presser voldsomt på min tørdragt, som jeg i øvrigt har glemt at blæse op...”

Det er en dejlig sommeraften og vi har fået lov at låne en skøn otte personers gummibåd med en 100 hk motor. Vi ligger i båden under den gamle Lillebæltsbro ved den anden bropille tættest på Lyngsbo. Alle mine foregående 37 dyk har været fra kysten i Lillebælt, enten ved Søbadet eller på modsatte side af fjorden ved Lyngsbo (bedre kendt som Ammoniakhavnen). Begge steder er der ofte kraftig strøm, så jeg følte, at jeg efterhånden var erfaren nok til at dykke ved bropillerne. Vi havde aftalt at dykke i to hold med tre personer på det ene og to på det andet, samt en mand i båden hele tiden.
Jeg skal dykke med to, som jeg har taget mit certifikat med. Jeg har dog ikke set dem siden og de har i mellemtiden haft en masse dyk. Ikke i Danmark, men i Thailand. Vi tjekker hinandens udstyr og opdager, at ingen af os medbragt en deko-bøje. Vi taler lidt om det og bliver enige om, at det nok skal gå alligevel, da strømmen er svag, og da båden kan holde øje med vores luftbobler. ”Vi skal jo kun være lige omkring bropillen”, siger vi til hinanden. Vi har bundet en line fra bropillen og båden er drevet lidt tilbage, så vi aftaler at svømme på række de ca. fem meter hen til bropillen. Det første hold hopper i og går ned kort tid efter som aftalt. Jeg hopper i og mine to makkere følger efter. Vi laver ok-tegn og svømmer en meter under overfladen hen til bropillen.

Øreproblemer
Jeg svømmer i midten af de to andre og opdager, at min bageste makker er væk, da vi 15-30 sekunder senere er ved bropillen. Jeg gør tegn til den anden dykker om, at vi går til overfladen, da sigten er dårlig. Jeg kan se den forsvundne makkers luftbobler ca. 20 meter væk. Jeg beder min makker blive ved propillen og båden, og jeg svømmer derud i overfladen og dykker ned lige over ham. Jeg får hentet ham på 16 meter, hvor han nærmest er gået i panik. Han er kun fokuseret på at trykudligne og han synker stadig længere og længere ned. Jeg får ham standset og har nu øjenkontakt. Jeg lukker luft i hans vest, så vi ikke længere synker, og spørger med tegn til, om han nu er ok. Han viser, at han har ondt i sit øre, og vi går sammen til overfladen. Han er tydeligt rystet over at have reageret på den måde, og anede ikke at han havde været på næsten 16 meter. Han har lidt smerter i øret, men han insisterer på, at vi andre skal dykke videre. OK, jeg tjekker min luft og svømmer over til min anden makker. Vi har nu et perfekt dyk i 30 minutter på 22 meters dybde. Sigten er ca. otte meter og vi er begge imponeret over bropillerne og alle de fisk, vi ser.

Næste pille
Vores makker i båden har fået det bedre og har stort set ikke smerter mere. Det andet hold er ligeså imponeret som os over deres dyk og vi beslutter derfor at sejle til den anden bropille på modsatte siden af bæltet.
Her er der væsentlig mere strøm. Vi fortøjer båden, så vi ligger på højre side af bropillen og vi sidder og hyggesnakker en lille time. I...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også