DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Tour d'Europe 2 – Storbritannien
En brugde passerer lige under os, over den hvide sandbund.

Tour d'Europe 2

– Storbritannien

Tekst og foto: Mattias Granberg & Linn Vennberg

Efter at have forladt Luleå har Linn og Mattias haft tid til at besøge den svenske vestkyst som starten på deres 15-måneders rejse med den specialbyggede autocamper. Det blev til et par salte dyk i Smögen, før de fortsatte deres rejse længere ud i Europa...

►  På kontinentet
For jer, der gik glip af den første del af vores tur gennem Europa, så startede vi fra det nordlige Sverige i maj 2020 og begyndte med at dykke på den svenske vestkyst.
Derefter var det tid til at forlade Sverige, og planen var at tage direkte til Storbritannien gennem Tyskland og Holland. Imidlertid betød restriktioner, som følge af COVID-19, at vi var nødt til at ændre vores planer. Storbritannien havde gennemført en lockdown fra marts, men de åbnede nu landet og var ved at indføre en 14-dages karantæne for alle indrejsende. Vi blev i Holland, indtil Belgien og Frankrig åbnede for deres grænser, og fortsatte derefter ned til Normandiet for at dykke på nogle vrag fra Anden Verdenskrig. En dykker fra Bayeux Diving Club tilbød at tage os ud for at dykke på SS Empire Broadsword og SS Norfolk, men desværre var det ikke den bedste tid på året at dykke i området. Dette kombineret med de foregående dages regn gjorde at sigtbarheden kun var få meter. På trods af dette fik vi to gode dyk på de historisk meget interessante vrag, og vi kan kun forestille os, hvor godt det ville have været med bedre sigt.

Hedeslag og værkstedsbesøg
Da vi skal til at forlade Bayeux udsender bilen en ikke alt for lovende lyd, og kort tid derefter begynder røgen at vælte ud under kølerhjelmen. Naturligvis er det samtidig den hidtil varmeste dag med over 30 grader. Ved et lykketræf befinder vi os på parkeringspladsen foran et værksted, da det sker, så vi får hjælp med det samme. Efter at være blevet sendt videre til to andre værksteder finder vi et sted, der har de rigtige reservedele på lager og kan reparere bilen med det samme. I mellemtiden slår vi lejr i skyggen uden for værkstedet, sammen med hundene, hvilket morer nogle forbipasserende. Et par timer senere er vi på vej igen.

Den 10. juli fjernede man karantæne-kravet for rejsende fra Frankrig til Storbritannien, og vi kunne endelig fortsæt vores rejse. Vores første stop var Portland, hvor vi på dykkede på Chesil Cove, som er et meget populært stranddyk. Vi lavede også et dyk på ubåden M2, der skal dykkes fra en båd. Ubåden sank i Lime Bay i 1932 sammen med hele besætningen og er klassificeret som en krigsgrav. Dykkedybden er cirka 30 meter og ubåden står opret på bunden næsten helt intakt. I modsætning til hvad mange måske forestiller om at dykke på en ubåd, så er det et interessant dyk med masser at se på dækket. Hvis man er mere interesseret i dyrelivet, er der heller ikke mangel på dette. Store havål kigger ud fra de mange åbninger og hulrum, og stimer af torsk svømmer rundt om vraget.

Corona-effekt
Når vi nu dykker med et dykkercenter og tager ud på dykkerbådene sammen med andre gæster, så ser vi effekterne af COVID-19 i samfundet. Bortset fra at vi har måttet ændre vores rejseplaner lidt og bære mundbind i butikker, har det ikke påvirket os så meget i vores hverdag, da vi for det meste har været ude i...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Northern Europe – Coldwater moments. Video: Ocean Exposure
Northern Europe – Coldwater moments. Video: Ocean Exposure
Fakta

Facebook: @Ocean Exposure
Instagram: @ocean.exposure
YouTube: ...

Fakta

VRAKFAKTA  M2
 
POSITION Lyme Bay, Portland.

VRAGTYPE Ubåd / hangarskib

BYGGEÅR 1919

FORLIST...

Læs artiklen i DYK #63:

SOME images:
Tour d'Europe 2 – Storbritannien , Tour d'Europe 2 – Storbritannien
En brugde passerer lige under os, over den hvide sandbund.
, Tour d'Europe 2 – Storbritannien
Brugdes mad består af zooplankton, som de filtrerer gennem gællerne, mens de svømmer med åben mund. De bliver normalt ca. 10 meter, og munden kan åbnes en fuld meter i breden.
, Tour d'Europe 2 – Storbritannien
Et par snorklere observerer verdens næststørste fisk feje forbi bunden.