Tætte bevoksninger af dødemandshånd (Alcyonium digitatum) er nærmest symptomatisk for dykningen på Väderöarna.
Väderöerna
Dyk-Leif – en svensk vestkystklassiker
Den svenske vestkyst byder på noget af den bedste tempererede dykning i verden og området omkring Väderöarna ligger helt i top. Så snart adgangen til vores naboland igen bliver åben, er det bare med at komme af sted. Sig ”Dyk-Leif” til en svensk vestkystdykker, og de vil straks fantasere om dejlige dyk, krydret thaimad og hyggelige indkvarteringsforhold.
► Smukt! Det er det eneste superlativ, der går igennem mit hovede. Overalt på væggen og omkring nogle store klippeblokke mødes jeg af orange og hvide søanemoner (Urticina felina) blandet med tætte kolonier af dødemandshånd (Alcyonium digitatum). De vokser så tæt, at du næsten ikke kan se klippen.
Et par meter over mig hænger tangbladene ned og vinker til mig i den bløde dønning, der stadig går efter den nylige vind. Sigtbarheden er et sted mellem syv og ti meter. Ikke fantastisk, men i betragtning af, at det for to dage siden blæste 21 sekundmeter her, kan det stadig beskrives som rigtig godt. De nysgerrige havkarusser (Ctenolabrus rupestris) ses overalt, og de noget mere sky blågylter (Labrus bimaculatus) og berggylter (Labrus bergylta) holder sig på en lidt mere passende afstand lige uden for kameraets rækkevidde. Det har ellers arbejdet på højtryk under det meste af dykket og udødeliggjort flere hummere og utallige nøgensnegle, der trænges på tangbladene. Derudover ser jeg en pudesøstjerne (Culcita nouvaeguineae) og støder på flere panserulke (Agonus cataphractus), der villigt står i kø foran kameraet. Jeg svømmer ind under et overhæng, og da jeg tænder min lygte, er det en eksplosion af farver, der møder mig. Jeg smiler og føler mig glad lige ind i mit dykkerhjerte. Jeg minder hurtigt mig selv om to ting. Det er et privilegium at have adgang til så god dykning, når mulighederne for at rejse ellers er meget begrænsede, og at Trolleskär på de yderste skær på Väderöarna, er et af mine absolutte yndlingssteder at være.
Fra stilhed til fuldt booket
Dykkeråret 2020 går ikke over i historien som det bedste med hensyn til dykning. Ikke for mig, i hvert fald. Heldigvis lykkedes det os at komme til Filippinerne i begyndelsen af året, og med hjertet i halsen kom vi også hjem, kun to uger før grænserne blev lukket, og tusinder af turister strandede i Filippinerne. Dette blev efterfulgt af land efter land, der lukkede sine grænser, og derudover var der flere rapporter om, hvordan Covid-19 påvirkede lungerne hos de berørte. Ingen munter besked til en dykker med andre ord. Efter at vores planer for sommerturen til Indonesien af åbenlyse grunde måtte lægges på is, kunne jeg i det mindste, sammen med Sven, min faste makker gennem mange år, tage en lang weekend på den svenske vestkyst hos Dyk-Leif som erstatning.
Da vi ankommer til Dyk-Leif, har vi tid til en kort snak med Anders "Dyk-Leif" Säldemark, som fortæller, at der først syntes at være en vis tilbageholdenhed blandt dykkere, og det var ret stille på bookingfronten i foråret. Men fra starten af sommeren og hen over efteråret kom der mange bookinger, og bådene har været fulde af dykkere. Dykning med Dyk-Leif er tilsyneladende en god erstatning for en udlandsrejse.
Styr på det
Når vi nu alligevel er inde på det med Covid-19, fortsætter Anders med at fortælle om, hvordan de arbejder for at minimere risikoen for spredning af virus...
Väderöerna – Fakta
Geografi Hamburg-sund ligger ca. 150 km nord for Göteborg.
Transport Bedst i egen bil. Det er godt skiltet fra E6.
Sæson...