DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Vrag  Vrak
Verdens 20 bedste vrag – Fra Atlanta til zenobia
Andrea Doria

Verdens 20 bedste vrag

– Fra Atlanta til zenobia

Tekst Jesper Kjøller, Foto Jesper Kjøller og Arkiv

Jesper Kjøller har dykket på vrag over hele kloden og nominerer her de 20 bedste – både blandt vrag, han allerede har udforsket og blandt en håndfuld verdensklassevrag, der stadig mangler at blive krydset af på hans personlige hitliste.

►  Hvad gør et vrag til noget særligt? Naturligvis vil personlige præferencer få nogle dykkere til at lægge vægt på andre parametre, men min personlige og subjektive hitliste er baseret på faktorer som historisk betydning, en interessant fortælling omkring forliset og måske en vis X-faktor, der er svær at måle. Nogle af de mest spændende vrag har flere historier at fortælle. Hvis vraget både har en interessant beretning om skibbruddet og en lige så spændende fortælling om fundet, så scorer det højere på min liste. Det har også betydning, at vraget er fotogent, har en vis størrelse og er i god stand for sin alder. Interessante og intakte detaljer om bord og det marine liv, der har indtaget vraget og skabt et kunstigt rev er også væsentlige faktorer.
Tag med mig på en rundtur til tyve af klodens allerbedste vragdyk!

SS Andrea Doria
Andrea Doria var en italiensk ocean-liner i luksusklassen og et ikon af national stolthed. Hun var det største, hurtigste og angiveligt mest sikre af samtlige samtidige italienske skibe. Undervejs mod New York kolliderede hun med MS Stockholm i en af historiens mest berygtede maritime katastrofer. Den toptunge Andrea Doria fik hurtigt en slagside til bagbord, så halvdelen af redningsbådene var ubrugelige, da de stak under vandet. Men hun forblev dog flydende i 11 timer og “kun” 46 mennesker mistede livet.
Andra Dorias dybde var en enorm udfordring for de første generationer af avancerede dykkere. Jagten på det eftertragtede porcelæn lokkede mange dykkere langt ind i vraget og det krævede adskillige liv. I dag forfalder hun hurtigt og antages at være tom for genstande. Men da Doria imidlertid spillede en vigtig rolle i udviklingen af dybe vragdykningsteknikker som fx anvendelse af trimix, accelereret dekompression og avancerede penetrationsprocedurer, hører hun stadig hjemme på en top-20 liste.

Type Oceanliner
Område Nantucket Island, Nordatlanten
Dybde 82 meter
Forlis 25. juli 1956

USS Atlanta
I sit korte liv nåede hun at spille en vigtig rolle i Stillehavet under anden verdenskrig, hvor hun eskorterede berømte hangarskibe som USS Enterprise og USS Hornet frem og tilbage mellem Pearl Harbor og Midway, før hun blev flyttet til Salomonøerne. Her blev Atlanta et offer for venlig ild under slaget ved Guadalcanal og endte med at synke tre sømil vest for Lunga Point.
Vraget efter USS Atlanta blev opdaget i 1992 af et team under ledelse af Robert Ballard (der også fandt Titanic og Bismarck), men på grund af dybden, kraftig overfladestrøm og den afsides beliggenhed ved Salomonøerne med meget dårlig infrastruktur, er Atlanta kun blevet dykket et par gange og meget sporadisk. Den sidste succesrige ekspedition blev udført af et team af ledende GUE-dykkere i 2010.

Type Let krydser
Område Guadalcanal,...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs artiklen i DYK #54:

SOME images:
Verdens 20 bedste vrag – Fra Atlanta til zenobia, Verdens 20 bedste vrag – Fra Atlanta til zenobia
Andrea Doria
, Verdens 20 bedste vrag – Fra Atlanta til zenobia
USS Atlanta
, Verdens 20 bedste vrag – Fra Atlanta til zenobia
Bianca C

Læs også