DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

1. jul 2017

Helbred: chokolade før dykket!

Der er stadig meget diskussion blandt forskere om variablerne for, hvordan kakao virker positivt på kardiovaskulær sundhed, fysisk ydeevne og til at reducere risikoen for DCS, men det gør det!

Spis chokolade inden du dykker - det er ikke bare lækkert, det er godt for din dykkesundhed.
Chokolade på ydersiden beroliger huden; Chokolade på indersiden beroliger sjælen – og meget mere. At give nogen chokolade som en romantisk gestus er ikke opstået ved en tilfældighed; Chokolade har længe været fremhævet for dets afrodisiakanske kvaliteter. Når du indtager det i små mængder hjælper chokolade med at stimulere kroppen under træning og hjælper efterpåfyldning af musklerne efter træning. Bedst af alt, chokolade har egenskaber, der hjælper med at opretholde hjertesundhed for dykkere og at reducere de fysiologiske belastninger forbundet med dekompressionssygdom (DCS), og hjælper dermed med restituering efter dykning.

Der er diskussion blandt forskere om variablerne og specifikationerne for, hvordan kakao virker positivt på kardiovaskulær sundhed, fysisk ydeevne og til at reducere risikoen for DCS, men at det virker er påvist. Generelt peger resultater på aktivering af nitrogenoxid (NOS) og antioxidant og antiinflammatoriske virkninger.

Ja, spis gerne chokolade inden dykning
Du har DYK's tilladelse til at spise chokolade inden du dykker, men husk at en lille mængde rækker langt. En gennemsnitlig chokoladebar er 40 til 45 gram, eller omkring 1,5 ounces. Ifølge undersøgelserne kan indtagelse af kun 30 gram mørk chokolade en time før dykning forhindre noget, der kaldes endotel dysfunktion. Endotel celler danner en indre foring i blodkar, hvor tilstedeværelsen af NOS og inflammationer påvirker kroppens evne til at behandle stoffer, der går til og fra blod og kropsvæv. NOS hæmmer dannelsen af bobler. Sagt på en enkel måde, så hjælper egenskaber i mørk chokolade med afgasning og forebyggelse af DCS.

At spise chokolade før en træning hjælper med at opretholde blodglukoseniveauer, højere insulinniveauer og reducerer oxidativt stress. Dette hjælper dykkere med at præstere hårdere og længere, samt opbygge flere muskler og restituere hurtigere. Dykkere, der ønsker at tabe kropsfedt, vil have gavn af at spise mørk chokolade efter en træning for at undgå at forstyrre fedttabet. Mørk chokolade eller kakao er det bedste valg, og det er vigtigt at indtage det inden for 45 minutter efter træning.

Selv om du kan spise chokolade før du dykker, skal du huske at nyde det med måde og undgå fedt- og sukkerarter. Dette er ikke et carte blanche at spise en Marsbar hver dag. Chokolade er kategoriseret ud fra mængden af kakaofaststoffer den indeholder; Jo lavere kakaoprocenten er, desto mere mælk, fedt og sukker er blevet tilsat, og desto lavere er koncentrationen af fordele. Det er med andre ord kakaoen der er interessant. Mørk spisechokolade spænder fra 35 til 80 procent kakao. Bagekakao er usødet og næsten 100 procent kakao. Mælkechokolade indeholder 20 procent eller mindre kakao, og hvid chokolade er udelukkende lavet af kakaosmør, vanilje, mælk og sukker og tæller derfor i denne sammenhæng slet ikke som chokolade.

Velbekomme!

Øvrige nyheder
19. okt 2013

Kan du både se vraget og aflæse dybden?

Har man først været på vragdykning kender man den fantastiske fornemmelse, når konturerne...
19. okt 2013

Høring om udviklingen i Københavns Havn

Dykningen ser ud til at blive en integreret del af visionen for Købenahavns Havn. Nu har...
18. okt 2013

5,5 meter langt "søuhyre" ved Californiens kyst

Der skulle 15 personer til at trække den døde sildekonge (Regalecus glesne) på ved kysten...
17. okt 2013

Dyk med historisk udstyr

Så er Dykkehistorisk Selskab tilbage med kobberhjelme, blysko og gammeldags pumpegrej på...
16. okt 2013

Verdens koralrev kan være uddøde om 40 år

At der ikke er flere koralrev på kloden er en ubehagelig tanke. Ikke desto mindre er det...
15. okt 2013

Halcyon Contour SM

Efter et længerevarende samarbejde med nogle af verdens førende sidemount-dykkere,...
15. okt 2013

React Right – nyt målrettet førstehjælpskursus fra SSI

Der har længe været behov for et dykkerelateret førstehjælpskursus, der målrettede sig...
12. okt 2013

Ny dansk bog om dykning

Dykkerbogen er en dansk bog skrevet til dykkere og andre interesserede, der gerne vil...
10. okt 2013

Mystiske cirkelformationer på havbunden forklaret

Underlige runde havbunds-formationer, som tilsyneladende er opstået ud af det blå, har...
9. okt 2013

Emperor Divers Hamata er blevet en vinder

Et nyt team, ubegrænset dykning på husrevet samt nem adgang til liveaboards gør Hamata...
8. okt 2013

Scuba Travel og Red Sea Explorers i nyt partnerskab

Den velkendte liveaboardoperatør Red Sea Explorers har slået sig sammen med Skandinaviens...
8. okt 2013

Nikon D610 lanceres i dag

I dag lancerer Nikon den nyeste tilføjelse til deres udvalg af digitale...
6. okt 2013

Ny forklaring på liv i havets ørken

Under havets overflade findes der også ørkenagtige områder, som for eksempel store dele...
5. okt 2013

GoPro lancerer HERO3+

De diminutive actionkameraer går deres sejrsgang over hele verden. Det er efterhånden et...
4. okt 2013

Delfiner er ikke spor kloge

Forskere mener, at delfiners fløjtelyde ikke er kommunikation og at de ikke er klogere...
3. okt 2013

Tag din iPhone med under vandet

Efterhånden er kamerakvaliteten hos din iPhone bliver så god, at den matcher mange...
2. okt 2013

Nyopdaget haj går på havbunden

Forskere har opdaget en ny haj-art på havbunden ud for Indonesien. Hajen bevæger sig...
1. okt 2013

Det nordlige Rødehav er imun over for koralblegning

Stigende temperaturer verdenshavene truer korallerne. Men forskere fra Hebrew University...
25. sep 2013

”Vragvandring” ved Florida Keys forlænges

Tusindvis af dykkere besøger årligt Florida Keys for at dykke på en lang række (i...
24. sep 2013

Aml Hayaty – en dykkers drøm

Nyt luksusfartøj lover ægte femstjernet service i Rødehavet.

Sider