DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Tatiana med en stime Gulmundet barracuda, Sphyraena
Tatiana med en stime Gulmundet barracuda, Sphyraena
Serranus scriba, Skriftbars
Serranus scriba, Skriftbars

Frode Kjems Uhre

SOME-image: 

Gennem hele sit liv, har Frode været enormt fascineret af naturen og dyreliv – særligt havets dybe blå hav. I hans tidlige karriere studerede han biologi på Københavns universitet. Han elsker også at rejse og har besøgt alle 193 uafhængige nationer på vores vidunderlige planet.

Han nyder at søge nye og ekstraordinære dykkersteder, hvor han kan kombinere eventyr med inspirerende dyk. Det har ført ham til mange dykkersteder, hvor kun få eller ingen nogensinde har dykket før ham.
Siden 1986 har han logget mere end 1000 dyk i 120 forskellige lande og har arbejdet som dykkerguide på ekstreme dykke destinationer som Svalbard og Antarktis.

Frode er også en passioneret UW-fotograf. Han startede sin karriere i 1986 med en Nikonos V, og bruger i dag et Nikon D800 i et Nexus UW-hus. Han har deltaget i UW-fotograferingskonkurrencer, og vandt det danske mesterskab for undervandsfotografering i 2004, hvorefter han repræsenterede Danmark på CMAS World Championship of Underwater Photography i Estartit / Spanien i 2005, hvor han placerede i top fem.

Siden 2003 har han været aktiv dykkerinstruktør, og finder stor glæde i at træne og introducere nye dykkere til den fantastiske verden under overfladen. På samme måde værdsætter han enhver mulighed for at guide erfarne og entusiastiske dykkere på mere fjerntliggende og udfordrende dykkedestinationer. 

Frode har ført dagbog på alle sine rejser og har helt særligt ladet DYK få adgang til journalerne. Det betyder, at du som læser løbende vil få mulighed for at dykke ned i dagbogsjournalerne og læse med om Frodes utallige dykkereventyr.
 

Interview

Hvorfor begyndte du at dykke?
Da jeg var dreng så jeg filmene ”den tavse verden” og ”verden uden sol” af Jacques-Yves Cousteau og blev med det samme dybt fascineret af den spændende verden under havets overflade. Allerede dengang fik jeg lyst til at lære at dykke.

Hvad betyder det for dig at dykke?
Gennem dykningen får jeg lov at opleve endnu mere af vores utroligt smukke og dejlige planet. Og det er jeg meget taknemmelig for.

Hvordan har dykning ændret dit liv?
Dykningen er en meget stor del af mit liv så jeg må sige at dykningen har ændret mit liv en hel del.

Hvilken type dykning foretrækker du?
Når jeg dykker med mit kamera, så foretrækker jeg at dykke på relativt lavt vand hvor der er masser af lys og luften i flasken holder lidt længere tid. Men jeg bliver begejstret over både en lille pygmæ søhest og en stor tigerhaj eller pukkelhval.

Dine favorit dykkersteder og bedste dyk?
Socotra Island i Yemen var en rigtig dejlig dykkeroplevelse også lidt fordi jeg havde det hele for mig selv. Mine bedste hajdyk har nok været på Cuba og på Fiji. Bedste vragdyk Vanuatu og Truk Lagoon. Bedste muck diving Indonesien og Papua New Guinea. Flotteste koraller måske på Salomon Øerne. Bedste dykker destination i forhold til rejseafstand fra Danmark synes jeg klart er Rødehavet.

Hvad har været din mest fantastiske oplevelse under vandet?
Det er et meget svært spørgsmål for jeg har haft mange fantastiske oplevelser under vandet. Det var en stor oplevelse at snorkle med pukkelhvaler på Tonga og med søløver og pingviner på Galapagos med mine drenge som dengang kun var 6-7 år. Med flasker er bedste oplevelse under vandet måske et haj dyk på Fiji hvor vi så otte forskellige hajarter inklusive tigerhajen der længe havde stået på min ønskeliste.

Hvis du skulle sige noget kort om vores have, hvad ville det så være?
De gemmer på en fantastisk verden, som det er vores pligt at gøre alt hvad vi kan for at passe på.


Hvilken præstation i din dykkerkarriere er du mest stolt over? 
Jeg har heldigvis aldrig været involveret i en dykkerulykke. Jeg ved nu ikke om jeg er direkte stolt af det, men jeg er da taknemmelig over at jeg f.eks. aldrig har haft brug for at skulle en tur i en tryktank. Men jeg vil indrømme at jeg var ret stolt da jeg vandt danmarksmesterskabet i undervandsfotografering og efterfølgende fik et billede i top 5 ved verdensmesterskabet.

Har du et råd til kommende dykkere?
Meld dig ind I en lokal dykkerklub og lær at dykke der. Der får du en meget grundigere uddannelse end på et todags kursus i Thailand. Og du vil sikkert få en masse nye venner som du kan blive dykkermakker med. 

Hvorfor bør vi opmuntre flere til at starte med at dykke?
De fleste der prøver at dykke vil blive fascineret af den smukke verden der gemmer sig under havoverfladen. Og det er jeg overbevist om vil få dem til at passe mere på havet. Og jeg tror de vil være villige til lidt ekstra besvær ved f.eks. at sortere deres affald så plastik ikke ender i havet.

Hvad er din favorit ting i din dykkertaske? And why?
Det er min Santi tørdragt, der er målsyet så den passer mig perfekt. 
Den er meget let og derfor perfekt at rejse med. Og med lidt forskellige inderlag har jeg har brugt den til alt fra job som dukkerguide i minus 1,7 grader vand ved Antarktis, til fotoopgaver i Okinawa i Japan i 24-25 grader varmt vand.


Artikler med eller af Frode Kjems Uhre:
Faktaboks

Har dykket siden 1986 og har logget dyk i 120+ forskellige lande