DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Fra Frodes Logbog – Zimbabwe
Frode og guiden Craig på vej ned gennem nedfaldshullet til Sleeping Pool. Vandoverfladen er ca. 45 meter under det omkringliggende terræn.

Fra Frodes Logbog

– Zimbabwe

Tekst og foto: Frode Kjems Uhre

I Zimbabwe – et godt stykke inde på det afrikanske kontinent – ligger Chinhoyi Cave. Et grottesystem med nedfaldshuller der er over 130 meter dybe. Vandet er 23 grader varmt og krystalklart. En tek-dykkers drøm.

►  Kalkstenshule
Chinhoyi grottesystemet består af kalksten og dolomit. Det er et såkaldt nedfaldshul eller jordfaldshul (engelsk Sinkhole) dannet ved underjordisk sammenstyrtning. Det kan ske ved, at regnvand trænger ned i det underliggende lag af kalksten og har opløst dette og skyllet det væk ,så der er dannet underjordiske grotter. På et tidspunkt er det øverste jordlag styrtet sammen og ned i hulrummet, når det ikke længere kunne holde til trykket. Der er fundet potteskår og menneskeknogler ved grotterne, der kan dateres helt tilbage til 650 e.Kr. Den første hvide mand ved Chinhoyi grotten var den engelske opdagelsesrejsende og storvildtjæger Frederick Courtney Selous i 1888.

Navn efter grufuld handling
Chinhoyi grotten er opkaldt efter den lille by Chinhoyi 8 km derfra. De lokale kalder stedet for Chirorodziva, som betyder noget i retning af ”de faldnes vandhul”. I 1823 havde en general i Zulu-hæren, Mzilikazi, fornærmet Zulu-kongen og måtte flygte sammen med sit regiment mod nord op i det, der nu er Zimbabwe. Her slog de sig ned. De videreførte Zulu-traditionen med at dræbe de lokale mænd og plyndre dem for kvæg og kvinder. De lokale kunne intet stille op mod de overlegne Zulu-krigeres våben, fysik og militær disciplin. En dag i 1830-erne kom de forbi Chinhoyi, og mange af de stakkels lokale blev smidt ud over kanten til nedfaldshullet. Derfor navnet Chirorodziva, de faldnes vandhul.

Grotten udforskes
I 1950-erne var der dykkere, der udforskede grotterne, og i 1960-erne begyndte de systematisk at kortlægge dem. I 1967 var dykkerne nået ned til 83 meter, og i 1969 nåede de mudderbunden på 104 meters dybde i Sleeping Pool, der er den største og mest spektakulære af grotterne. Siden har tek-dykkere nået dybder af 130 meter i de tilstødende grotter. Der er flere undersøiske passager og tunneler men de fører alle tilbage til Sleeping Pool.

288 trappetrin
Craig Kongkow, der ejer Scubaworld & Universal Adventures i Harare, har lovet at vise mig Chinhoyi grotten. Det er tidlig søndag morgen da taxaen sætter mig af foran en kæmpevilla i det mondæne Avondale i den nordlige del af hovedstaden Harare. Craig har allerede pakket sin firehjulstrækker med grej, og lidt efter er vi på vej. Det tager et par timer at køre ud til Chinhoyi, så der er god tid til at udspørge Craig lidt om, hvordan det er at være en hvid mand i Zimbabwe. Og så snakker vi selvfølgelig om dykning. Lige ved indgangen til grotten er der en lille campingplads, hvor vi parkerer og læsser af. Vi betaler for adgang til parken og samler vores dykkerudstyr. Et snævert nedfaldshul fører ned til vandoverfladen i en stor pool 45 meter under jordoverfladen. I slutningen af regntiden ligger vandoverfladen noget højere. Nedgangen er meget stejl, men det hjælper at der er lavet trappetrin i kalkstenene. Helt præcis 288 trappetrin.

Smuk himmel og stiv pik...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

Grotten ligger i det nordlige centrale Zimbabwe, 135 km nordvest for hovedstaden Harare. Området blev Nationalpark i 1955 og er administreret af Zimbabwe Parks & Wildlife Managements Authority. Og det kræver en tilladelse at...

Læs artiklen i DYK #63:

SOME images:
Fra Frodes Logbog – Zimbabwe, Fra Frodes Logbog – Zimbabwe
Frode og guiden Craig på vej ned gennem nedfaldshullet til Sleeping Pool. Vandoverfladen er ca. 45 meter under det omkringliggende terræn.
, Fra Frodes Logbog – Zimbabwe
Hvis man under dykket i Sleeping Pool i Chinhoyi grotten kigger op, ser man kun et lille udsnit af himlen. Men det er et fantastisk flot syn at se træerne og den blå himmel gennem det klare vand i grotten.
, Fra Frodes Logbog – Zimbabwe
Et stort hvidt skilt bærer teksten ”Gents Cave”. Skiltet er formet som en lang stiv pik med nosser!

Læs også