DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Fra Frodes logbog: Serbien
Tara Nationalpark og søen Zaovine ligger nord for Montenegro og tæt på grænsen til Bosnien-Herzegovina.

Fra Frodes logbog

Serbien

Tekst & Foto: Frode Kjems Uhre

Tara-juvelen glimter smukt i morgenlyset. ”Wow it’s beautiful” siger jeg og kigger over på Milan. ”Yes it is” svarer han og kigger op fra sin rebreather og smiler. Vi er ved at gøre klar til at dykke. Tara-juvelen er nemlig ikke en ædelsten, men derimod tilnavnet for søen Zaovine midt i det vestlige Serbien.

 Zaovine er en kunstig sø, der ligger i 892 meters højde på Tara bjerget i Nationalparken Tara. Den blev oprettet ved floden Beli Rzav, som et reservoir til det reversible  vandkraftværk (hvilket betyder, at turbinerne også kan virke som pumper når der er overskudsstrøm fra f.eks. vindkraft). Det er tidlig morgen, og der er ikke andre mennesker end os ved søbredden. Jeg er blevet inviteret til Serbien af Milan Todorovic, som er tidligere elitesoldat fra faldskærmstropperne i den Serbiske hær. Jeg har tidligere på sommeren dykket med ham på hans årlige sommer dykkercamp i Montenegro, og her blev vi gode venner. Milan har taget to af sine dykkervenner med, Dragoslav (Demon) og Milan Javanovic. Milan og Milan dykker begge med Satoti PSCR rebreathere, som de selv har modificeret.

De vil gerne lave et træningsdyk ned på 60 meter, men jeg vil ikke dykke dybere end ca. 30 meter, så jeg følges med Demon, der også dykker på åbent system. Sigten er fem meter, og vi ser flere flotte træer, der er overgroet af muslinger, men vi ser ingen fisk. Da vi når ned på 30 meters dybde, vinker Demon og jeg farvel til Milan og Milan, der fortsætter ned i dybet. Demon og jeg svømmer stille og roligt op på lavere vand, og efter lidt søgen finder vi en enkelt fisk.
Efter dykket sidder vi på en morgenmadsrestaurant og får en tiltrængt morgenmad og kaffe. Vi får en god dykkersnak hvor Milan og Milan fortæller om deres projekt med at designe deres egen rebreather AMOR FISH, som de forventer vil være CE godkendt og klar på markedet i 2020. Milan Jovanovic er professor i industridesign og har bl.a. designet Subal undervandskamerahuse.

Sceneskift
Vi kører nu over grænsen til Republikken Srpska i landet Bosnien Hercegovina. Vi følger en lille vej langs søen Perucac og stopper ved et gammelt faldefærdigt hus, der ligger lige ned til vandet. En stor vagthund, der ikke er lænket, kigger mistænksomt på os, men broderen til husets ejer er i huset og giver os lov til at dykke fra grunden. Vejret er helt perfekt, og søen ser dejligt indbydende ud, men da vi dykker ned i vandet, er sigten kun en halv meter og det er virkelig svært at holde makkerkontakten. Vi dykker ned på 22 meter, hvor sigten er hele tre meter. Her ser vi en del fisk og flotte træer, der står på bunden, overgroet med muslinger. Desværre er batteriet pludseligt gået dødt på mit Nikon D800 kamera, så jeg nøjes med at filme lidt med mit GoPro. Efter dykket står vi og nyder aftensolen over den smukke sø, mens vi pakker vores grej i bilerne og kører tilbage til Beograd. Besøget hos de gæstfrie serbere bliver rundet af næste dag, da Milan tager mig med ud til en lille flyveplads og giver mig et faldskærmsspring med frit fald fra 4000 meters højde. Fantastisk oplevelse.  

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Dykning i søen Zaovine, Tara Nationalpark, Serbien.
Dykning i søen Zaovine, Tara Nationalpark, Serbien.
Dykning i søen Perucac i republikken Srpska i Bosnien Hercegovina.
Dykning i søen Perucac i republikken Srpska i Bosnien Hercegovina.
Læs artiklen i DYK #48:

SOME images:
Fra Frodes logbog: Serbien
Fra Frodes logbog: Serbien
, Fra Frodes logbog: Serbien
Tara Nationalpark og søen Zaovine ligger nord for Montenegro og tæt på grænsen til Bosnien-Herzegovina.
, Fra Frodes logbog: Serbien
Sammen med Milan, Milan og Dema.
, Fra Frodes logbog: Serbien
Milan og Milan med deres PSCR i søen Zaovine.der er en del af Bosnien Hercegovina. Billedet er taget fra Serbien-siden.

Læs også