DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
Nøgensnegleweekend – i Danmark och Sverige
7 mm. På dette billede ses de kølleformedeudvæksterne langs ryggen. Det er uklart om disse kan udskille nældeceller, som er tilfældes med cerata.

Nøgensnegleweekend

i Danmark och Sverige

Tekst & foto: Helene-Julie Zofia Paamand

Det er atter blevet vinter og for det meste betyder det, at sigtbarheden under vand i de Danske og Svenske farvande bliver bedre.

►  Det er også en anden fauna man kan opleve under vand, når man går på opdagelse i den mere blottede flora. Og derfor skal denne lille appetitvækker handle om de mere end 65 forskellige registrerede arter af nøgensnegle, som kan findes i Danmark og på den Svenske Vestkyst.

Selvom de kan være meget små, når vi begynder at ænse dem – helt ned til 2 mm – så skaber de farverige snegle stor begejstring blandt især fotografer. Private entusiaster har derfor også valgt at deres eksistens skal fejres og udforskes med det, der i Danmark kendes som Nøgensnegleweekend og i Sverige som Nakensnäckshelg.

Bag arrangementerne står Jørn Ari, Klas Malmberg og Kenneth Lundin, som med hver deres baggrund, sørger for at motivere, undervise og underholde deltagerne i løbet af de dage, der dykkes efter, at finde så mange arter og forekomster som muligt. Alt registreres og nogle individer tages midlertidig ud til undersøgelse i mikroskop og måske også til DNA-test. Det er nemlig således, at nogle arter kun kan bestemmes via DNA, da de selv i et mikroskop synes ens.

Dedikerede arrangementer i Danmark og Sverige
Arrangementerne afholdes hhv., i sidste weekend i februar på Hindsgavl Camping og sidste weekend i april på Smögen Dyk och Upplevelse. Man skal være hurtigt med tilmelding, da der er et begrænset antal pladser. Foruden at danne rammen for dykning, så er der tale om et par rigtig hyggelige dage i godt selskab og med fuld forplejning.

Arrangørerne holder også oplæg og underviser i hvordan sneglene lokaliseres under vand og hvordan de efterfølgende kan identificeres. Man bliver præsenteret for et utal af begreber, der bruges til at beskrive udseendet. F.eks. hedder det, der ligner følehorn, rhinoforer og lemmerne langs sneglens ryg er cerata for blot at nævne et par stykker. Uanset om man har flair for at blive den helt store nøgensnegle-nørd, der kan remse samtlige latinske navne op eller om man er med, for at lave de mest iøjnefaldende afbildninger af skønhederne, så kan arrangementerne imødekomme dette.  ♦

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Nøgensnegle, Nakensnäckor, Nudibranches More than 3000 species. Video: Søren Petersen
Nøgensnegle, Nakensnäckor, Nudibranches More than 3000 species. Video: Søren Petersen
Fakta

Registreringer – Nøgensnegle
De mange registreringer, som er foretaget gennem årene, kan ses af Jørn Aris database:

www.nudibranchia.dk

eller...

Læs artiklen i DYK #73:

SOME images:
Nøgensnegleweekend – i Danmark och Sverige, Nøgensnegleweekend – i Danmark och Sverige
7 mm. På dette billede ses de kølleformedeudvæksterne langs ryggen. Det er uklart om disse kan udskille nældeceller, som er tilfældes med cerata.
, Nøgensnegleweekend – i Danmark och Sverige
5 mm. Især den lilla og blåviolette farve gør denne genkendelig.
, Nøgensnegleweekend – i Danmark och Sverige
10 mm. Grundfarven er brungrøn og vorter er fordelt over hele kroppen.

Læs også