DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
Arkivfoto

Pukkelhvalen

Tekst: Sune Dadda Karma Harms

Pukkelhvalen er en bardehval og har derfor to blæsehuller oven på hovedet. Blæsehullerne svarer til andre dyrs næsebor og det er herigennem, at hvalerne ånder. Blæsehullet er direkte forbundet til lungerne.
 

ØREVOKS
Ørevoks bruges til at estimere hvalens alder.
Lidt ligesom at man bruger årringene på et træ til at udregne træets alder, bruger forskere hvalens ørevoks til at beregne hvalens alder.

INDBYGGET KOMPAS
Pukkelhvalen bruger spor af metaller i deres hoveder til at navigere over åbent hav. Hvert år rejser adskillige pukkelhvaler mange tusinde kilometer gennem stillehavets åbne blå hav, hvor enhver nemt vil kunne fare vild. Alligevel finder hvalerne vej til de samme små afsidesliggende øhave hvert år – og retur igen.

Forskerne mener, at småt, naturligt forekommende magnetisk materiale i hvalernes kranie, gør dem i stand til at navigere over så lange afstande gennem åbent hav.

BRYSTFINNER
Selvom pukkelhvalen kun er den femtestørste hvalart, har de verdens største brystfinner, ja faktisk er pukkelhvalens finner de største lemmer i dyreriget. En fuldvoksen pukkelhvals brystfinner kan blive op til fem meter lange eller 30% af deres længde.

De lange finner er med til at gøre pukkelhvalen adræt og akrobatisk, hvilket gør, at den nemmere kan bevæge sig gennem vand og luft. Vi kan derfor være heldige at se dem lege og springe op af vandet.

VINDMØLLER
Forskerne har fundet ud af at hvis de designer vindmøllernes blade efter pukkelhvalens brystfinner opnår vindmøllerne øget effektivitet.
Pukelhvalens brystfinner har nogle knudrede afrundede ujævnheder langs finnens forkant. Disse ujævnheder kaldes tubercler. Ved at designe en slags tubercler på vindmøllebladene opnås højere effekt og udnyttelse af vindenergien.

FINGERAFTRYK
Pukkelhvalens halefinne kan, på samme måde som menneskers fingeraftryk, bruges til at identificere individer. Forskerne bruger halefotografier af pukkelhvalers hale til at identificere de enkelte individer.

UDSEENDE
Pukkelhvalen er den femtestørste af alle hvalarter. Den hører til kategorien af bardehvaler og kan blive op til 15 meter lang og veje op til 30 tons. Hunnerne bliver typisk større end hannerne.

Pukkelhvalen er nem at genkende på dens lange brystfinner og karakteristiske hoved med er en skæv nedadvendt mund. Kroppen er fyldt med pukler og buler og halefinnen har en savtakket bagkant. Ryggen er sort og bugen lys med furer, der rækker fra mund til navle. Rygfinnen ligner en pukkel, deraf navnet pukkelhval.

BLONDINER
Pukkelhvaler er faktisk blondiner. Langs munden findes en masser tubercler, hvor der gror en masse små fine hvide hår.

UDBREDELSE
Forskere mener, at bestanden, efter tidligere at have været udsat for massiv jagt frem til fredningen i 1966, er nået op på en størrelse på mere end 80.000 individer globalt.

Pukkelhvalen findes i stort set alle verdenshavene og kan opleves både langt fra og tæt på kysten. Selv i Danmark, kan man af og til opleve pukkelhvaler...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Studiet af hvalørevoks
Studiet af hvalørevoks
BBC: Pukkelhvaler i dans
BBC: Pukkelhvaler i dans
BBC: Fiskeri med bobler
BBC: Fiskeri med bobler
Læs artiklen i DYK #9:

SOME images:
Arkivfoto, Arkivfoto, Arkivfoto, Foto: Sævör Dagný Erlendsdóttir
Foto: Sævör Dagný Erlendsdóttir

Læs også