DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Fra Frodes Dagbog – Guyana
Fra Frodes Dagbog – Guyana

Fra Frodes Dagbog

Guyana

Tekst og foto Frode Kjems Uhre

Det er en lidt speciel følelse, at stå ved en søbred i Guyana om natten og se kaimanøjne, der i overfladen reflekterer lyset fra dykkelygten, lige inden man selv dykker ned i det uklare vand. I det område vi dykker er den sorte kaiman almindelig, og den har flere menneskeliv på samvittigheden i Guyana. Men hvis man vil helt tæt på de sky piratfisk med undervandskameraet, er natdykning klart bedst. 

►Jeg er på nettet kommet i kontakt med Ian, en tidlige elitesoldat fra den Britiske specialstyrke SAS, der svarer til vores jægerkorps. Han arrangerer jungle survival kurser i junglen i Guyana for de engelske militære specialstyrker. Men turister med trang til et adrenalinkick kan også tage et jungle combat kursus og prøve at kæmpe med paintballgeværer mod ham og et team af lokale gutter med militær baggrund fra Guyana.
Paintballgeværer bliver drevet af trykluft og Ian havde derfor både dykkerflasker og en kompressor til at forsyne geværerne med trykluft.

Jeg fortæller ham at jeg synes det kunne være spændende at prøve at dykke i Guyana og Ian mener at det vil være muligt at dykke i nogle af floderne på savannen nede i det sydlige Guyana og at sigtbarheden i slutningen af tørtiden ville være god. Han tilbyder at jeg må låne hans kompressor og nogle dykkerflasker, men han har ingen blybælter.

Vi aftaler at jeg kan leje en firehjulstrækker og en af hans chauffører, der kender området godt og som ved hvilke floder det vil være muligt at dykke i.

En ekspedition bliver til
Jeg får overtalt en af mine gode kammerater fra eventyrernes klub, naturfotografen Henrik Egede-Lassen, til at tage med. Ian fortæller at der er lokale der dyrker undervandsjagt med primitive hjemmelavede harpuner i området, men at vi er de første der vil prøve at dykke med SCUBA i området. Han fortæller også, at der vil være mulighed for at dykke med både piratfisk, anakondaer og kaimaner, hvis vi er heldige. Vi får også at vide at floderne, hvor det ville være muligt at dykke, ligger langt ude på savannen i et meget øde område, så vi skal kunne klare os selv. Det betyder at vi selv skal have campinggrej og alt mad med til hele ekspeditionen. Mad kan vi købe i Guyana, men alt campingudstyret og dykkergrejet inklusive blybælte, skal vi have med hjemmefra.

Baggage
Det lykkes mig at pakke dykkertasken med alt mit dykkergrej samt et lille topersoners telt, sovepose og liggeunderlag og holde den på 23 kg. For at kunne holde håndbagagen på den tilladte vægt har jeg altid mit undervandshus hængende over skulderen så det vægtmæssigt ikke tæller med i regnskabet. Og så benytter jeg altid en fiskevest ved tjek ind i lufthavnen, i dens lommer kan jeg have mine undervandsblitz, min bærbare computer, kameralinser og andre tunge ting. Det var straks værre med blybæltet, men jeg beslutter at spænde det om maven under mit tøj og håbe på at det vil gå.

På den måde går det fint med at få alt grejet med hele vejen fra København til den lille by Lethem, der ligger i det sydlige Guyana lige på grænsen til Brasilien. Kompressor og dykkerflasker har Ian allerede sendt derned.

Fladfisk i ferskvand
Vores chauffør Terry står klar med firehjulstrækkeren da vi ankommer. Vi køber mad ind til turen og tanker firehjulstrækkeren og alle reservedunkene fyldes helt op med brændstof, så vi er klar til...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Frode er kørt gennem Guyana til Rupununi savannen, hvor han dykker med kaimaner og piratfisk i savannens floder og søer.
Frode er kørt gennem Guyana til Rupununi savannen, hvor han dykker med kaimaner og piratfisk i savannens floder og søer.
Fakta

Frodes dykkerudstyr 

  • Pingel Optik maske med styrke i glidende overgang
  • Målsyet Teknodiver våddragt
  • Atomic og Hollis regulatorer
  • i-Torch videolygte 
...
Fakta

Fakta – Piratfisk
Piratfisk kan uden problemer bide en finger af et menneske med deres savtakkede og barberbladsskarpe tænder samt deres meget kraftige kæbemuskler. De har fået et ry for at være...

Fakta

Fakta – Sort Kaiman
Den sorte kaiman, Melanosuchus niger er faktisk en slags krokodille. Den har op til 80 tænder og den skifter dem omkring 40 gange i løbet at livet. Den får altså helt op...

Fakta

Fakta – Guyana
Guyana er det eneste land i Sydamerika, hvor engelsk er det officielle sprog. Størstedelen af befolkningen taler dog et kreolsk-guyanesisk sprog, der baserer sig på engelsk....

Læs artiklen i DYK #70:

SOME images:
Fra Frodes Dagbog – Guyana, Fra Frodes Dagbog – Guyana
Fra Frodes Dagbog – Guyana
, Fra Frodes Dagbog – Guyana
Fra Frodes Dagbog – Guyana
, Fra Frodes Dagbog – Guyana
Fra Frodes Dagbog – Guyana

Læs også