DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

1. jul 2017

Helbred: chokolade før dykket!

Der er stadig meget diskussion blandt forskere om variablerne for, hvordan kakao virker positivt på kardiovaskulær sundhed, fysisk ydeevne og til at reducere risikoen for DCS, men det gør det!

Spis chokolade inden du dykker - det er ikke bare lækkert, det er godt for din dykkesundhed.
Chokolade på ydersiden beroliger huden; Chokolade på indersiden beroliger sjælen – og meget mere. At give nogen chokolade som en romantisk gestus er ikke opstået ved en tilfældighed; Chokolade har længe været fremhævet for dets afrodisiakanske kvaliteter. Når du indtager det i små mængder hjælper chokolade med at stimulere kroppen under træning og hjælper efterpåfyldning af musklerne efter træning. Bedst af alt, chokolade har egenskaber, der hjælper med at opretholde hjertesundhed for dykkere og at reducere de fysiologiske belastninger forbundet med dekompressionssygdom (DCS), og hjælper dermed med restituering efter dykning.

Der er diskussion blandt forskere om variablerne og specifikationerne for, hvordan kakao virker positivt på kardiovaskulær sundhed, fysisk ydeevne og til at reducere risikoen for DCS, men at det virker er påvist. Generelt peger resultater på aktivering af nitrogenoxid (NOS) og antioxidant og antiinflammatoriske virkninger.

Ja, spis gerne chokolade inden dykning
Du har DYK's tilladelse til at spise chokolade inden du dykker, men husk at en lille mængde rækker langt. En gennemsnitlig chokoladebar er 40 til 45 gram, eller omkring 1,5 ounces. Ifølge undersøgelserne kan indtagelse af kun 30 gram mørk chokolade en time før dykning forhindre noget, der kaldes endotel dysfunktion. Endotel celler danner en indre foring i blodkar, hvor tilstedeværelsen af NOS og inflammationer påvirker kroppens evne til at behandle stoffer, der går til og fra blod og kropsvæv. NOS hæmmer dannelsen af bobler. Sagt på en enkel måde, så hjælper egenskaber i mørk chokolade med afgasning og forebyggelse af DCS.

At spise chokolade før en træning hjælper med at opretholde blodglukoseniveauer, højere insulinniveauer og reducerer oxidativt stress. Dette hjælper dykkere med at præstere hårdere og længere, samt opbygge flere muskler og restituere hurtigere. Dykkere, der ønsker at tabe kropsfedt, vil have gavn af at spise mørk chokolade efter en træning for at undgå at forstyrre fedttabet. Mørk chokolade eller kakao er det bedste valg, og det er vigtigt at indtage det inden for 45 minutter efter træning.

Selv om du kan spise chokolade før du dykker, skal du huske at nyde det med måde og undgå fedt- og sukkerarter. Dette er ikke et carte blanche at spise en Marsbar hver dag. Chokolade er kategoriseret ud fra mængden af kakaofaststoffer den indeholder; Jo lavere kakaoprocenten er, desto mere mælk, fedt og sukker er blevet tilsat, og desto lavere er koncentrationen af fordele. Det er med andre ord kakaoen der er interessant. Mørk spisechokolade spænder fra 35 til 80 procent kakao. Bagekakao er usødet og næsten 100 procent kakao. Mælkechokolade indeholder 20 procent eller mindre kakao, og hvid chokolade er udelukkende lavet af kakaosmør, vanilje, mælk og sukker og tæller derfor i denne sammenhæng slet ikke som chokolade.

Velbekomme!

Øvrige nyheder
3. jun 2013

Hurtigt og kompakt portrætobjektiv fra Nikon

1 NIKKOR 32MM F/1.2 i CX-formatet har en brændvidde, der er ideel til bl.a. makro- og...
2. jun 2013

Teenager bygger sin egen ubåd

Den 18-årige high school-elev Justin Beckerman fra New Jersey har bygget sig egen fuldt...
1. jun 2013

Søpindsvin finder deres hjem med en sjette sans

Havet og brændingerne fortæller søpindsvinbabyerne, hvornår det er på tide at skifte bo.
31. maj 2013

Suunto Zoop

Suunto Zoop er den nyeste basiscomputer fra Suunto, men nu med den ekstra funktion, at du...
29. maj 2013

Døde områder vokser i verdenshavet

Rundt omkring i verdenshavet er der områder med så lavt iltindhold, at der kun lever...
28. maj 2013

Herbert Nitsch – back from the abyss

Det er næsten et år siden, at den østrigske fridykker Herbert Nitsch blev alvorligt...
27. maj 2013

Red Sea eXplorers besøger Danmark i juni

Faisal Khalaf fra RSE besøger bl.a. Bornholm, Helsingør, Lillebælt og Hou. På hver...
26. maj 2013

Skibsvrag afsløret som dansk kongeskib fra 1400-tallet

Mere end 30 år efter at dykkere fandt et flere hundrede år gammelt skibsvrag, afslører...
23. maj 2013

Salling Aqua Park får unik dykkeplatform

ALLflex Nordic, der leverer vejrbestandige badebroer, kajanlæg og pontonanlæg i det...
22. maj 2013

Brug din iPhone som dykkecomputer

En ny idé gør det muligt at bruge tage din iPhone under vandet, hvor den ud over at...
21. maj 2013

Dykningens Dag på Amager Strand

Amager Strandpark er vanen tro rammen om et af årets Dykningens Dag-arrangementer. Og...
20. maj 2013

Cressi Giotto

Giotto er den første mixed gas-dykkecomputer, der er designet og produceret af Cressi.
17. maj 2013

Ansjoser og sværdfisk flytter til Danmark

Når de danske fiskere forsøger at fange rødspætter og sild, risikerer de i stedet at få...
15. maj 2013

Endnu en klumpfisk er død

Nordsøen Oceanarium i Hirtshals har i går morges mistet sin tredje klumpfisk på bare ni...
15. maj 2013

Gratis fotoworkshop i Lembeh med Wolfgang Pölzer

Vil du vide alt hvad der er værd at vide om undervandsfoto? Så er der intet bedre sted at...
13. maj 2013

HP Red Sea – undervandsfoto møder high fashion

Der udspillede sig en ret usædvanlig scene under en foto shootout på Manta Diving Centre...
12. maj 2013

Sha’ab el Erg lukkes

Mange der har besøgt Rødehavet har haft deres første oplevelser med delfiner ved Sha’ab...
11. maj 2013

Rescue Day 2013

Mød op og vær’ med til Rescue Day 2013 søndag d. 2. juni, når Fyns Dykkercenter træner...
10. maj 2013

Hvaler filtrerer føde i hårlignende net

Man har før troet, at bardehvaler fangede krill ved at svømme med åben mund og derefter...
9. maj 2013

Ny dansk PADI Course Director

Easy Dive har i de seneste år oplevet en utrolig stor udvikling og nu kan Aalborg-...

Sider