Pas på torskeormen
Ormen er blevet et problem i Østersøen, efter at sælerne er kommet til Danmark siden 2000. Det skyldes at den spredes via sælernes afføring.
- Efter sælernes indmarch i 2000 har flere forskergrupper imidlertid fundet et stigende antal torskeorm, men heldigvis er infektionen ikke så kraftig som i andre farvande. Der er nemlig stadig torsk i Østersøen, som er fri for torskeorm,” siger Kurt Buchmann, leder af Dansk Fiskeimmunologisk Forskningscenter og professor i akvatisk patobiologi ved Københavns Universitet til bornholm.nu.
Torskeormen kravler fra den spiste fisk ud i maven og videre ud i kroppen. Det skulle efter sigende give en mavepine, der kan mærkes. De fleste hoster eller brækker dog ormen op igen efter en uges tid, men hvis man ikke gør det, skal den opereres ud.
- Mange torskeorm er blevet opereret ud, fordi lægerne ikke vidste, hvad der var i vejen. De kunne kun se, at der var en betændelse i tarmen, som de så fjernede ved at skære et stykke af tarmen. Først derefter kunne de se, at det faktisk var en parasit, de skulle have fjernet, siger Kurt Buchmann.
Man kan undgå at blive inficeret med ormen, hvis man sørger for at stege sin torsk godt igennem og ikke fx rå marinerer den. Den skal fryses i 24 timer ved minus 20 grader eller varmes til minimum 60 grader. Mange hjemmefrysere kan dog ikke fryses ved så dybe grader, derfor anbefaler Kurt Buchmann, at man varmetilbereder fisken.